Alppipoluille

IMG_20191023_115420.jpg

Oberstdorf on noin 10 000 asukkaan kylä Allgäun Alpeilla Baijerissa, Etelä-Saksassa. Vilkas matkailutoiminta tuo kylään vipinää ympärivuotisesti; kesällä vaeltajien ja talvella laskettelijoiden myötä. Oberissa hypätään myös mäkeä, harrastetaan taitoluistelua, hiihdetään kilpaa, maastopyöräillään ja hypätään liitovarjolla. Seuraavaan kysymykseen saan vastata harva se päivä: Miten kummassa suomityttö on oikein eksynyt tänne vuorten keskelle?

img_20191003_182953.jpg  

Jokainen meistä pyrkii elämässään onnellisuuteen. Onnellisuus tarkoittaa minulle sitä, että saan elää omannäköistäni elämää ja toteuttaa unelmiani. Tavoitteet ja haaveet eivät aina toteudu hetkessä ja niitä voi joutua kypsyttelemään vuoden, jos toisenkin. Matkan varrella unelmat voi vaihtua toisiin tai sitten ne eivät ikinä toteudu. Joskus pitää uskaltaa luopua ja hypätä rohkeasti uuteen. Joskus pitää elää epämukavuusalueella ja sietää epävarmuutta. Unelma Alpeilla asumisesta toteutui Oberiin muuton myötä. Päätös lähdöstä syntyi lopulta nopeasti. Kun on muutaman kerran maata vaihtanut ymmärtää, että sopeutuminen ei välttämättä käy hetkessä ja sille osaa antaa aikaa. Niin kauan ollaan täällä, kun hyvältä tuntuu. Kotimaahan voi aina palata.

IMG_20191023_111640.jpg

On mielenkiintoista asua paikassa, missä muut viettävät leppoisia lomapäiviään. On kiehtovaa tarkkailla, miten luonto muuttaa muotoaan vuodenaikojen vaihtuessa ja miten nopeasti sää vuorien keskellä muuttuu. Monta pimeää syksyä eläneenä olen täällä auringon orja. Vaikka kuinka väsyttäisi, ei kaunista syyspäivää voi tuhlata kotona ihmetellessä. On kiivettävä ylös katsomaan maisemia.

IMG_20191111_111254.jpg

Vuoret ovat aina kiehtoneet minua. Hulluus alkoi lapsuuden ja nuoruuden suunnistus- ja vaellusreissuista Keski-Eurooppaan, jatkui au pair aikoina Sveitsissä ja matkailualan työharjoitteluna Pyreneiden vuoristossa Espanjassa. Sittemmin ajauduin kieliopintojen pariin yliopistoon ja minusta tuli saksan ja espanjan kielen opettaja. Jyväskylän ja Lidingön suunnistuspainotteisten opettajavuosien jälkeen alkoi matkailuala vetää minua takaisin puoleensa. Seurasin uutta polkua ja palasin vuorille.

IMG_20191028_161113.jpg

Saksassa ei suunnistusta juurikaan lajina tunneta. Jos kertoo harrastavansa ”Orientierungslaufia”, joutuu todennäköisesti selittämään lajin koko idean kompassista korkeuskäyriin. Suunnistus saatetaan joskus kuitenkin yhdistää armeijakokemuksiin. Olenkin todennut, että paikallisille on parempi kertoa harrastavansa polkujuoksua tai maastopyöräilyä. Niissäkin urheilullisuus voi jäädä kuulijalle epäselväksi, sillä vuorilla liikuskelu mielletään useimmiten nautinnolliseksi vaelteluksi ja maastopyöräilyssä sähköpyörä on täälläpäin enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

IMG-20191022-WA0001.jpg

Olen nauttinut kilpailuttomasta loppusyksystä kolmen, varsin suunnistuspainotteisen, Ruotsissa viettämäni vuoden jälkeen. Tiiviin ryhmäharjoittelun jälkeen on ollut toisaalta vapauttavaa itse päättää omista lenkkiaikatauluista. Hankin myös maastopyörän, minkä ansiosta uuteen kotiseutuun tutustuminen on onnistunut laajemmalla skaalalla ja nopeammin kuin juosten.

Kiireisen alkusyksyn jälkeen Oberissa eletään tällä hetkellä hiljaisempaa kautta. Tyyntä ennen myrskyä; eli joulun matkailusesonkia, lumen tuloa ja hiihtokauden alkamista. Odotan jo kovasti uusia kilpailuja ja elämyksiä urheilun saralla. Talven suunnitelmiin kuuluu muutamaan hiihtomaratoniin osallistuminen ja kesällä polku- ja vuorijuoksujen juokseminen. Suunnistuskisojakaan en kuitenkaan tule ihan kokonaan unohtamanaan, vaikka lähikisat täytyykin todennäköisesti valita Sveitsin kisakalenterista.

IMG_20191014_175622.jpg

Muuton ja alanvaihdon myötä blogitekstini suuntautuvat tulevaisuudessa urheilu- ja treenijuttujen ohella saksalaiseen elämänmenoon, matkailun ja alppikulttuurin ihmettelyyn. Suomalaisiin matkailijoihin en ole täällä vielä törmännyt, mutta ehkä mäkiviikko tuo myös sinivalkoisia urheilufaneja laaksoon. Jos tuleva lomareissu sattuu suuntautumaan Oberiin, niin otahan yhteyttä. Lähden mielelläni oppaaksi vuoripoluille!

Auf Wiederschaun!

Susanna   

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s