Ajatusmylly pyörimään

IMG_20190403_114659.jpg

Kevään ensimmäiset kilpailut. Mieli täynnä intoa, energiaa ja kroppa juoksukuntoa uhkuen. Näky metsän puolella muistuttaa lehmien navetasta kirmaamista pitkän talven jälkeen. Jalat vievät kovempaa kuin pää. Ajatus ei pysy mukana ja meno on hallitsematonta sinkoilua. Tätäkö varten on koko talvi taas treenattu fysiikkaa? Pettymyksen tunne valtaa mielen, kun rastit ei osukaan matkan varrelle ja ylimääräisiä metrejä on maalissa kertynyt yli sallitun rajan.

fb_img_1554914326667.jpg
Kuva: Ebba Ganslandt

Suunnistajan talviharjoittelu keskittyy vahvasti juoksukunnon kehittämiseen varsinkin lumen peittämissä maissa. Suunnistustekniikkaa harjoitellaan talvikuukausina tilaisuuden tullen muutaman viikon leirityksillä lämpimämpiin maihin tai muutamilla taitoharjoituksilla juuri ennen kisakauden alkua. Joillekin kevään ensimmäinen kilpailu voi olla samalla myös ensimmäinen kosketus karttaan talven jälkeen.

Talven aikana kehittynyt juoksukunto voi aiheuttaa monelle vaikeuksia ja kääntyä itseään vastaan lajissa, jossa onnistunut suoritus on fysiikan, taidon ja henkisten ominaisuuksien summa. Suunnistus edellä eteneminen ei aina ole helppoa, kun maa polttelee nastareiden alla. On kuitenkin syytä muistaa, että muutaman kymmenen sekunnin erot fysiikassa ovat pieniä verrattuna eroihin, jotka syntyvät, kun keskittyminen herpaantuu ja seurauksena on monen minuutin ajanhukka. Siis suurensuuri pummi!

IMG_20190403_141017.jpg

IMG_20190403_111639.jpg

Vaikka suunnistustekniikkaa olisi päässyt harjoittelemaan talven aikana ja vaikka siitä olisi monen vuoden kokemus takataskussa, pitää suunnistusajatus etsiä joka kevät uudelleen. Ei riitä, että tietää mitä metsässä pitää tehdä, vaan suunniteltu ajatus pitää myös huolellisesti toteuttaa. Minua on suorituksen hallinnassa auttanut niin sanottu ajatusmylly. Pyrin kysymään itseltäni joka rastivälille lähtiessäni: Mikä on suunnitelmani? Mitä haluan nähdä rastivälin aikana? Mikä on viimeinen varma kohteeni ennen rastia? Rastilta lähtiessäni mietin ja haen katseellani kohdetta mitä odotan ja kontrolloin suuntaa jatkuvasti edetessäni.

Tavoitteena on pyörittää ajatusmyllyä jokaisella rastivälillä kurinalaisesti ja häiriötekijöistä huolimatta. Suunnistussuorituksen aikana mieleen vaeltaa kymmeniä eri ajatuksia, jotka eivät välttämättä liity itse suoritukseen. Ajatusten pulpahtamista mieleen voi tuskin kokonaan estää, mutta niihin tarttumiseen tai tarttumattomuuteen voi aktiivisesti vaikuttaa. Voidaan siis ajatella, että samalla kun suunnistaja taistelee kohti seuraavaa rastia, pinnistelee hän myös aktiivisesti pitääkseen myllyn pyörimässä ja ajatukset olennaisessa. Kun kisa kovenee, ovat urheilijoiden fyysiset ja taidolliset erot niin pieniä, että kärkisijat ratkaistaankin monesti pään sisällä. Voittaja on se, kenen ajatusmylly pyörii sujuvimmin.

IMG_20190215_085555.jpg
Kuva: Matleena Boström

Lähden kisoihin nykyään suoritustavoite selkeänä mielessä. Eräs huippusuunnistaja neuvoi minua aikoinaan pyrkimään pois täydellisen suorituksen tavoittelusta, koska sen saavuttaminen on lajissamme melkein mahdotonta ja voi aiheuttaa vaan ylimääräistä painetta ja nyhräämistä. Asetan itselleni nykyään pummirajat kilpailun pituuden ja vaativuuden mukaan. Jos olen suunnistanut hyvin ja pummirajat eivät ole paukkuneet, olen usein miten tyytyväinen kisaani. Tulokset sitten kertovat, mihin suoritus on sinä päivänä riittänyt.

IMG_20190405_140228.jpg

Suunnistuksessa, niin kuin monessa muussakin lajissa, voit vaikuttaa vain ja ainoastaan omaan suoritukseesi. Vaikka metsässä kuhisee, laita ajatusmylly pyörimään, luota itseesi ja nauti menosta!

Aurinkoista pääsiäistä odotellessa

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s