Testaa onko treeni puraissut!

IMG_20181125_090020.jpg

Koe, testijuoksu, läksynkuulustelu, maastotesti, esitelmä, mattotesti, suullinen koe, tasotesti, sanakoe, näyttökisa, jatkuva näyttö. Opettajan ja urheilijan elämä on täynnä testaamista. Niin oppiminen kuin harjoittelukin etenee sykleissä. Säännöllisin väliajoin on aika näyttää, mitä olen oppinut, olenko kehittynyt eli onko treeni niin sanotusti purrut.  

Testit tuovat arvokasta palautetta harjoittelun edetessä kohti loppukoetta tai kauden päätavoitetta. Jos opettaja kerää palautetta oppilaiden etenemisestä pienempien testien avulla, osaa hän tukea ja ohjata heitä oikeaan suuntaan oppimisprosessissa. Samalla tavalla valmentaja saa testien avulla palautetta harjoitusohjelman toteutumisesta ja urheilijan kehittymisestä.

IMG-5218.JPG
Kuva: Matleena Boström

Testaaminen ei kuitenkaan ole pakollista. Opetussuunnitelman mukaan arvioinnin pitäisi olla kannustavaa, monipuolista ja kehittää itsearviointikykyä. Samalla lailla voidaan ajatella, ettei pelkkien testien tuloksia tuijottamalla saada tarpeeksi laajaa kuvaa urheilijan sen hetkisestä olotilasta. Tärkeää on myös kuunnella valmennettavan tuntemuksia ja ajatuksia harjoituskauden edetessä.

Toissa viikolla ohjelmaani osui kaksi täysin erilaista testiä. Maanantaina juoksin ensimmäisen kerran radalla 5000m. Aikaisemmin olin tehnyt radalla vain 3000m testin, joten oikealla vauhdilla matkaan lähteminen aiheutti päänvaivaa jo etukäteen. Lyhyemmän testin perusteella päätin lähteä matkaan 4.00-4.05min kilometrivauhtia. Ratatestin aikoja voi melko suoraan verrata keskenään, koska olosuhteet hallissa ovat aina suunnilleen samat. 25 kierroksen karusellin jälkeen kello pysähtyi aikaan 20.20. Testit, varsinkaan radalla, ei varmasti ole se helpoin treeni kenellekään ja pieni osa tavoitteesta on jo saavutettu, kun saa raahattua itsensä pelipaikalle.

IMG-5209.JPG
Kuva: Matleena Boström

Seuraavana lauantaina osallistuin Tukholman Winterruniin Skanssenilla. Kahtena lenkkinä juostu kymmenen kilometrin talvijuoksu on muodostunut jo jonkinlaiseksi perinteeksi kolmatta kertaa starttaavalle. Vaikka reitti on aina ollut sama, vaihtelevat olosuhteen vuosittain niin paljon, ettei aikoja voi suoraan verrata keskenään. Tänä vuonna baana oli paikoitellen erittäin liukas ja pöpperöinen, minkä lisäksi järjestäjät olivat rakentaneet matkan varrelle 2 x 100m lumitunnelin askeleen rytmiä rikkomaan ja hilpeyttä lisäämään. Vaikka aikani oli minuutin huonompi kuin viime vuonna hyvissä olosuhteissa juostussa kisassa, olin tyytyväinen päivän juoksufiilikseen ja tsemppiin.

5095856012525568.jpeg

Testejä ei saa olla liikaa, sillä varsinkin iltaisin tehdyillä kovilla rypistyksillä voi olla negatiivisia vaikutuksia unen saantiin, minkä johdosta palautuminen pitkittyy ja seuraavan päivän yleisolo on lyöty. Illalla pidetyt testit tulee ottaa huomioon koko päivän ohjelmassa; ruokailut pitää suunnitella tarkasti ja samalla yrittää olla rasittamatta kroppaa likaa. Testeihin tulee latauduttua ihan eri lailla kuin tavalliseen harjoitukseen, mikä on tietenkin tärkeää parhaan tuloksen ulossaamiseksi. Liika testaaminen voi kuitenkin aiheuttaa tarpeetonta stressiä sekä keholle että mielelle.

FB_IMG_1548865178481.jpg

Testit ovat kunnon kohottamisen tai oppimisen apuvälineitä, jos ne tuovat motivaatiota ja ne nähdään positiivisena haasteena. Testaamiselle ei saa kuitenkaan antaa likaa valtaa, sillä jos vain tähdätään kaikki harjoittelu kokeeseen tai testiin, jää tärkein tavoite eli oppiminen tai monipuolinen kehittyminen urheilijana helposti jalkoihin.

Rento fiilis ja myönteinen ajattelu testitilanteessa tuo parhaan tuloksen. Maailma ei kaadu, jos en pääse tavoitteeseen tällä kertaa, sillä aina voi yrittää uudelleen. Tärkeä palaute on saatu ja sen myötä on ehkä aika muuttaa jotain harjoittelussa. Kilpailussa vasta tulokset ratkaistaan.

Kehittäviä treenejä sydäntalveen toivottelee

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s