Rosa Bandet -loppet kotikympillä

90902252e6721219c875a07392e39292.0.jpg
Kuva: Øystein Kvaal Østerbø

Syyskuun viimeinen viikko Lidingössä oli touhua täynnä. Joka syksyinen ja jo vuodesta 1965 järjestetty Lidingöloppet on maailman suurin maastojuoksutapahtuma. Viikolla rakennettiin talkoovoimin kisakeskusta kuntoon ja koko saaressa tuntuva ja näkyvä projekti huipentui viikonlopun aikana itse Lidingöloppetiin, jonka eri matkoille  osallistui tänä vuonna noin 36 000 juoksijaa.

IMG_20180929_093743.jpg

Juoksin pari vuotta sitten viikonlopun päämatkan eli koko Lidingöloppetin 30km. Rankan ja pitkän reitin selvitettyäni minussa heräsi kiinnostus ja palo pidempien matkojen juoksemiseen. Tänä vuonna päädyin kuitenkin, Vaarojen maratonin lähestyessä kovaa vauhtia, juoksemaan vain sunnuntaina järjestetyn 10km kilpailun, joka kantaa nimeä Rosa Bandet -loppet.

img_20180930_161446.jpg

img_20180930_161532.jpg

Rosa Bandet -loppet on lähtölaukaus koko lokakuun ajan järjestettävälle Rosa Bandet -kampanjalle, jolla kerätään varoja syöpätutkimukselle. Osallistumismaksu menee kokonaisuudessaan kampanjan hyväksi. Vaikka juoksussa on kilpasarjoja vain naisille, saavat miehetkin halutessaan startata kilpailun ulkopuolisessa mixed-lähtöryhmässä. Kampanjan tarkoitus on syöpätutkimukseen varojen keruun ohella myös levittää tietoutta terveiden elämäntapojen ja liikunnan ehkäisevästä vaikutuksesta sairastua rintasyöpään.

img_3275.jpg
Kuva: Matleena Boström

Fyysisen aktiivisuuden ansiosta sydän lyö kovempaa, mikä puolestaan nopeuttaa kehon solujen korjautumista ja uudistumista. Sykkeen nousulla on positiivisia vaikutuksia verensokeri-, insuliini- ja hormoni tasoihin. Myös kehon edellytykset hoitaa ja käsitellä tulehduksia paranevat. Kaikkein selkeimmin tutkijat ovat nähneet yhteyden juuri fyysinen aktiivisuuden ja vähentyneen rintasyöpäriskin välillä.   

Sunnuntaina tykittelin siis mäkistä ja rankkaa kotikymppiä kilpaa ensimmäisen kerran. Vaihtelevan reitin varrella näkee niin merenrantamaisemaa kuin vihreitä metsätaipaleitakin.  ”Sista milen” on myös saaren ainoa valaistu ulkoilureitti. Hauskan yksityiskohdan reitille tuovat sen varren valo pylväät, joista osa on sponsoroitu saarella asuvien perheiden ja muiden reitin itselleen tärkeäksi kokemien ihmisten toimesta.

IMG_20180913_162756.jpg

Olo ennen kisaa oli toki vähän outo; kuin lähtisi vain tavalliselle lenkille kotoa käsin. Toivoin saavani kisaan kunnon jännityksen päälle ja asian varmistaakseni sain gps-seurantalaitteen selkään. Tuli painetta juosta paremmin ja puristaa kovemmin, kun tiesin, että kaverit seuraavat. Kilpailun aikana tulee yleensä kytättyä matkan etenemistä ja jäljellä olevia kilometrejä, mutta tällä kertaan odotin vain seuraavaa kaunista maisemaa. Nyt oli kyseessä sen verran tuttu kotipolku, että sen varrelta tunnistin joka kiven ja kannon. Lisätsemppiä toi lukuisat seurakaverit, jotka ehtivät myös kannustamaan toimitsijaroolin ohella.

788e92bd98a94a9a9f2cedfbc50f4336.0.jpg
Kuva: Matleena Boström

Tavoitteeksi olin asettanut juosta alle 45min ja kun maalilinja ylittyi ajassa 43.56 olin varsin tyytyväinen. Lisäksi Lidingön suunnistusleidit veivät kotiin joukkuekilpailun voiton.  Nyt kun alkuverryttely on hoidettu ja kisakeskus purettu, on jalat nostettu kattoon ja olen alkanut odottelella ensi viikonloppuna juostavaa Vaarojen maratonia. Mikäs sen hienompaa kuin päästä päättämään pitkä kisakausi Kolin maisemiin! 

Vaaroilla törmäillään siis!

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s