Kotipoluilta uusille urille

IMG_20180908_115350.jpg

Toissa viikolla työviikon tuntien tultua täyteen, suuntasin ystäväni Matleenan kanssa kiesimme keulan kohti Norjan Fredrikstadia ja lukioaikaisen ystävämme Sussun täyden palvelun majataloa. Vaikka itse treenaaminen ei ollut vierailun päätarkoitus, edessä oli jälleen unohtumaton viikonloppu uusiin polkuihin ja maisemiin tutustuen. Road tripin ja norjalaisen rannikon inspiroimana lähdin pohdiskelemaan lenkkipolkujen ja treeniympäristön vaikutuksia itse harjoitukseen. Kumpi voittaa, kotipolut vai uudet urat?

IMG_20180908_124307.jpg

On monesti päivän fiiliksestä ja stressitasosta kiinni suuntautuuko lenkki tutuille kotipoluille vai jaksaako nähdä vähän vaivaa ja etsiä uusia reittejä alle. Arki-iltaisin tarjolla olevat suunnistusharjoitukset tai juoksutreenit Lidingön saaren ulkopuolella ovat inspiroivia ja hauskoja, mutta välillä niihin raahautuminen on ylivoimaista. Rankan työpäivän jälkeen kotipolkujen kutsu on monesti vastustamaton.

IMG_20180913_162220.jpg

Kotipoluilla lenkkeilyssä on monta hyvää puolta. Ensinnäkin tuttuja polkuja on tullut tallattua niin monta kertaa, että melkein voisi kellon jättää kokonaan kotiin. Jokaisen lenkin vauhti ja kesto on etukäteen tiedossa ja myös väsymyksestä johtuva vauhdin vaihtelu on tarkasti kalibroitu pitkäaikaiseen muistiin. Vetoja on helppo vedellä ja vauhteja verrata, kun tietää omat ennätyksensä kyseisellä juoksureitillä. Ehkä kuitenkin parasta on se, ettei eksymisvaaraa ole ja omiin ajatuksiin voi vaipua heti kotiovelta lähdettyä.

IMG_20180913_160111.jpg

Minulla on kotipolkuja monessa eri kaupungissa ja maassa; sen verran monta kertaa on tullut vaihdettua maisemaa. Kauneimmat kotipolut löytyvät Sveitsistä, mutta ei Pyreneiden vuoristokaan huonoksi kakkoseksi jää. Kotipoluille palaamisessa on jotain nostalgista. Samalla tavoin kuin eri musiikkikappaleet liittyvät elämän eri tilanteisiin, herättävät kotipolkujen eri kohdat monenlaisia fiiliksiä ja muistoja henkiin.

Uteliaisuus ympäristöä kohtaa ja kyllästyminen samoihin maisemiin kääntää ainakin minun lenkkitossuni aina tilaisuuden tullen uusille urille. Tuntemattomat reitit tarjoavat virikkeitä koko lenkin ajaksi ja mietiskely on vaikeampaan, kun pitää keskittyä myös ajan kuluun ja oikean reitin löytämiseen. Jos arkena ei ehdi vieraille poluille, lomat ja viikonloput tarjoavat useimmille lenkkeilijöille siihen mahdollisuuden. Pieni vaiva pitää tietenkin nähdä reitin suunnittelun ja lenkkipaikkaan matkustamisen suhteen, mutta usein miten se kyllä palkitaan hienona uutena lenkkielämyksenä.

IMG-2965 (1).JPG
Kuva: Matleena Boström

Olen luonteeltani utelias ja kokeilunhaluinen ja ehkä juuri siksi suunnistus on pysynyt menossa mukana lähes koko elämäni ajan. Suunnistaessa saa juosta aina uuden radan joko tutussa tai tuntemattomassa metsässä. Lajin parissa on helppoa tutustua uusiin maastotyyppeihin ja paikalliseen luontoon ulkomailla matkatessa.

Polkujuoksu tarjoaa suunnistuksen ohella uusia elämyksiä ja reittejä lajin harrastajille. Rata- ja maantiejuoksulle ominainen kilometrivauhtien ja ennätysten kyttääminen vaihtuu rennompaan maaston mukana rullailuun ja sijoista taisteluun. Kun kaupan päälle tulee vielä kauniit maisemat ja luonnon läheisyys, voiko parempaa harrastusta toivoa.

IMG_20180908_115935.jpg

Onneksi polkujuoksun hienouden on huomannut yhä useampi juoksusta innostunut, minkä johdosta polkujuoksutapahtumien osallistujamäärät vain kasvavat kasvamistaan ja uusia hauskoja tapahtumia putkahtelee kilpailukalenteriin. Ensi kaudella edessä voi olla valinnan vaikeus kisaohjelmaa suunnitellessa. Onneksi on koko pitkä talvi aikaa ratkaista tämä positiivinen ongelma!

Värikkäitä syyslenkkejä kaikenlaisilla poluilla toivottelee

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s