Takaisin tunturiin

IMG_20180809_154246.jpg

Tämä kilpailukausi on ollut hieman erilainen aiempiin vuosiin verrattuna. Suunnistuskilpailujen ohella olen innostunut osallistumaan polkujuoksutapahtumiin, jotka ovat tuoneet mukanaan vaihtelua, haastetta ja uutta motivaatiota harjoitteluun. Molemmat lajit toki tukevat toisiaan eivätkä polut minulle mikään vieras juoksualusta ole, olenhan suunnistajana juossut poluilla koko ikäni. Kuitenkin polkukisojen lähestyessä nastarit on heitetty naulaan ja sujuvan suunnistustekniikan sijaan olen siirtynyt pohtimaan optimaalista vauhdinjakoa, maaliin asti jaksamista ja hyvän energiatason säilyttämistä polkujuoksureitin varrella.

img_20180809_101056.jpg

Buff Trail Tour Finlandin seitsemästä osakilpailusta on tähän mennessä juostu neljä. Olen ollut mukana kahdella lyhimmällä matkalla: Bodom Trailissä ja Aulanko Tower Trailissä. Molemmat olivat noin puolimaratonin mittaisia rypistyksiä. Lisäksi osallistuin Nuts Ylläs Pallaksen 30km starttiin pikkuhiljaa matkaa pidentääkseni kohti loppukauden maratonmatkoja. Puolikkaille on ollut mukava lähteä, kun niihin ei ole tarvinnut sen suuremmin valmistautua erikseen ja palautuminenkin on ollut melko nopeaa. Ylläksellä kuumassa kelissä juostu 30km lenkki toi jo loppumatkalla vähän tuntemuksia siitä, millaista nautintoa maratonit toisivat tullessaan.   

IMG_20180809_125805.jpg

IMG_20180809_130103.jpg

Vaikka matkallisesti aikaisemmat juoksukilpailuni ovat pisimmillään olleet noin 30km (Nuts Ylläs Pallas, Pirkan hölkkä ja Lidingöloppet) olen toki kiertänyt kisoja, joissa kilometrit eivät kerro kaikkea, vaan noususumma on tuonut tarpeeksi pituutta lenkkiin ajallisesti. Parina viime vuonna olen osallistunut Italian Limone Skyrace-kilpailuun, jonka mäkisellä reitillä on mennyt aikaa 4.5-5.5 tuntia riippuen siitä, pysyivätkö geelit sisällä vai ei.

Ylihuomenna se on sitten käsillä: Pyhä Tunturimaraton. Vähän hirvittää, sillä en ole varsinaisesti valmistautunut tähänkään juoksuun muuten kuin parilla parin tunnin lenkillä ja suunnistamalla. Tiedän, että jaksamisen kannalta energiaa ja juomaa on otettava säännöllisesti. Ylläksellä viimeinen geeli meni kiukulla alas ja nyt kun katselen varaamaani 10 geelin arsenaalia, niin alkaa jo etukäteen yököttää. Vararatkaisuna ajattelin pistää taskuun hedelmäsokeritabletteja. Ne ovat toimineet aina. Junnuna jopa loistavina karkin korvikkeina kisapaikalla.

IMG-20180715-WA0003.jpg

Olen pilkkonut maratonreitin osiin matkan kulun helpottamiseksi. Se on Pyhällä helppoa, sillä järjestettyjä juomapaikkoja tulee viisi kertaa vastaan ja niiden kohdalla aion imeä kaiken saatavan tsempin kannustajilta ja huoltajilta. Niin kuin elämässä muutenkin, matkanteko on helpompaa, kun on jotain mitä odottaa. Minulle on tärkeää tietää reitti etukäteen ja vaikka en aiokaan ottaa karttaa mukaan, on se tallentuneena verkkokalvolle suunnistajan karttamuistin ansiosta.

Sippi tulee todennäköisesti jossain vaiheessa väistämättä, mutta siihenkin voi henkisesti etukäteen varautua. Heikommat hetket ei välttämättä kestä kauaa ja seuraava helpompi pätkä voi muuttaa ajatukset jo paljon positiivisemmiksi. ”Jos nyt jaksan viel tän yhden mäen yli, onks sen jälkeen uusi mäki?” Melko varmasti on, mutta jossain vaiheessa tulee myös alamäki. En kyllä tiedä kumpi on pahempi tai parempi. Luulen, että Pyhän viimeinen laskettelurinne tulee tuntumaan ihan tarpeeksi etureisissä.   

IMG_20180809_160246.jpg

Mitä sitten lähden tavoittelemaan maratonilta? Maaliin pääsy on jo tavoite itsessään, sillä siitä ei pääse yli eikä ympäri, etteikö suorituksen jälkeinen endorfiinipiikki toisi hyvän olo moneksi päiväksi eteenpäin. Maalin pääsyn lisäksi tavoittelen unohtumatonta elämystä tunturipoluilla ja sellaista fiilistä, että matkaan voisi lähteä joku päivä uudestaankin hymyssä suin.  

”Itsensä voittaminen on voitoista ensimmäinen ja paras.”

-Platon-

Tsemppiä kanssakilpailijoille tunturiin!

-Suski-


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s