Tulin ja menin

20180709_121731

Oletko joskus haaveillut herääväsi uuteen päivään keskellä erämaan hiljaisuutta, korkeintaan lintujen liverrykseen tai tunturituulen tuiverrukseen. Kun kömmit teltasta, vastassa on tunturijärven peilikirkas pinta ja lempeän pyöreälakiset tunturinhuiput. Edessä on päivä vailla huolen häivää: vaellus uusiin maisemiin, evästauot, uudelleen leiriytyminen ja ennen kaikkea matkasta ja maisemista nauttiminen. Ei kuulosta pöllömmältä, vai mitä?

Täytyy nauttia taipaleesta, matkalla olosta, eikä aina vain odottaa perille pääsyä.

-Rolf Arnkil-

20180709_113507

Ainahan kaikki ei suju kuin viimeisimmällä vaelluksellani UKK:n kansallispuistossa Kiilopään maisemissa. Aamulla herätessä voi vettä sataa taivaan täydeltä tai sitten heräät teltasta hikisenä helteiseen päivään, joka enteilee ukkoskuuroa niskaan hetkellä millä hyvänsä. Voi myös olla, että edellinen yö on mennyt valvoessa ja palellessa liian heppoisen makuupussin takia. Lihakset ovat rinkan kantamisesta hellänä ja jaloissa on rakot kymmenien kilometrien kävelytaipaleen jälkeen. Joka paikkaan kolottaa. Eväitä pitää vaan säästää ja niitä tuntuu olevan aina liian vähän. Vatsa ei täyty mistään. Koti on kaukana ja pitäisi vaan jaksaa näiden hyttysten keskellä. Kaiken tämän olen myös joskus kokenut, mutta silti vaan palaan erämaahan aina uudelleen. Miksi ihmeessä?

”Matkojen tulee olla hitaita ja pitkiä. Minä pidän jalan kulkemisesta.”

-Nuuskamuikkunen-

Erämaahan lähdetään vaeltamaan monista eri syistä. Lähdetään ihastelemaan luontoa ja maisemia, valokuvaamaan ja kalastamaan. Toivotaan villieläimien näkemistä ja kuuluisien luontokohteiden saavuttamista. Kävellään pois, jotta voidaan nauttia hiljaisuudesta ja eristäytyä yhteiskunnasta, somesta ja netistä. Lähdetään etsimään itseään, unohtamaan arkielämä ja kokeilemaan miltä tuntuu viettää muutama päivä luonnon helmassa, sen armoilla. Itse pidän muutaman päivän vaellusretkeä loistavana peruskuntoharjoitteluna ja samalla nautin suunnattomasti kaikista yllä listaamistani asioista. Hienointa vaelluksessa on tien päällä oleminen, mutta toisaalta myös perille pääsy. Se tunne, kun kokee konkreettisesti elämän vastakohdat; kun punkka vaihtuu kahisevasta makuupussista pehmeisiin lakanoihin tai kun syötäväksi saa jotain tuoretta vihannesta kuivahedelmien sijaan.

20180709_134402

Vaeltaessa kohtaa ihmisiä, joihin ei normaaliolosuhteissa ehkä tutustuisi. Erämaassa erakostakin tulee monesti ystävä. Tämän olen saanut kokea monella taukopaikalla tai eräkämpällä, kun aluksi aralta vaikuttava tyyppi hakeutuu loppujen lopuksi nopeastikin juttusille ja siitä ei meinaa tulla loppua millään. Monet ovat lähteneet erämaahan pakoon terveydellisiä ongelmia tai muita eteen tulleita vaikeuksia elämässä. Kokeneita vaeltajia yhdistää myös seudun läpikotainen tunteminen. Kävellään ilman karttaa, ilman suunnitelmaa ja eletään hetkessä. Jos liikkuminen ei kyseisenä päivänä nappaa, niin jäädään ”pitämään tupaa” ja odottelemaan seuraa illaksi. Yksi mieleenpainuvimmista tyypeistä on ollut noin nelikymppinen mies Haltin vaelluksella, joka kertoi lihottavansa itseään talven aikana noin 30kg ja sitten viettävänsä koko kesän Lapin maisemissa samoille ja kertyneitä kilojaan laihduttaen. Ruokaa mies kantoi vain niukasti mukanaan ja kävi muiden vaeltajien kanssa vaihtokauppaa esimerkiksi keräämillään marjoilla tai pyytämillään kaloilla.

Hyvät varusteet tekevät vaeltamisesta miellyttävää, vaikka sääolosuhteet muuttuisivatkin matkan aikana. Norjalaisen sanonnan mukaan: ”Ei ole huonoa säätä, on vain huonoja vaatteita.” Ensimmäisellä pitkällä vaelluksella, joka suuntautui Haltille (110km), minulla ei ollut kunnon vaelluskenkiä, ei sadehousuja eikä riittävän lämmintä makuupussia. Tuon reissun jälkeen en todellakaan enää vähätellyt kunnon varusteita. Mahdollisimman kevyt, ja lämmin makuupussi sekä kätevä ja pieni alusta, sateenpitävä takki ja housut, kunnon vaelluskengät, mutta myös lämpimän kelin kävelyvarusteet on mahduttava mukaan, vaikka sääennuste vaikuttaisi kuinka luotettavalta. Sää voi tunturissa vaihtua nopeastikin.

20180708_16580920180708_153847

Ruokamäärät on laskettava tarkkaan, sillä mitään ylimääräistä ei erämaahan kannata kanniskella. Valmispastapussit, näkkäri, puuro, keksit ja patukat ovat käteviä ja suht kevyitä matkaeväitä. Juomista saa puroista ja jos haluaa pelata varman päälle, voi sen keittää retkikeittimellä ennen juomista. Ruoka on kiitollinen kannettava, sillä se häviää rinkasta taatusti matkan lähestyessä loppuaan.

20180708_141727

Suunnistajan silmin katsottuna vaeltaja ei polulta eksy, sen verran hyvin on risteykset maastoon merkitty. Vaelluskartta on suunnistuskarttaan verrattuna paljon suurpiirteisempi ja siitä kannattaakin lueskella vain isoimmat mäet, vesistöt ja tietenkin polut. Polkuja ja uria saattaa mennä useampi rinnakkain, mutta kun valitsee sen isoimman vaihtoehdon ja pitää huolen siitä, että esimerkiksi tunturi tai joki pysyy oikealla puolella kulkusuuntaan nähden, pysyy oikealla reitillä varmasti. Kompassi on hyvä lisävaruste varsinkin, jos sää tunturissa huononee ja näkyvyys katoaa.

20180708_132602

Koko päivän kävely saattaa tuntua äkkiseltään pitkästyttävältä ajatukselta. Vaeltajan unelmatilaan, vaellustranssiin, pääsy ei kuitenkaan ole vaikeaa. Usein siihen vajoaa jo noin tunnin tallustelun jälkeen. Vaellustranssissa ajantaju katoaa ja vaikka olisi vaellusseuraa, on luonnon keskellä silti yksin. Ajatustasolla tila saattaa tarjota tajunnanvirtaa, mutta voi myös olla, ettei pohdi mitään. Ajatuksia ei ole tarvetta kontrolloida. Kun kerran on pääsyt transsiin, on siihen helppo hypätä uudelleen, vaikka pitäisikin pienen tauon tai kaksi.

”Ei polkua, joka ei veisi kotiin.”

-Afrikkalainen sananlasku-

Elämyksellisiä vaelluksia toivotellen

Suski

 

 

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s