Vesisotaa

1VSN4223.jpg
Kuva: @onevisionfi

Olen pyrkinyt blogissani tähän mennessä keskittymään vain positiivisiin ja innostaviin juttuihin. Nyt on kuitenkin pakko nostaa kissa pöydälle ja raapaista pieni teksti viime viikonlopun Nuts Ylläs Pallas polkujuoksutapahtumassa tapahtuneesta sääntörikkomustapauksesta ”The Watergate”, jossa itse olin asianosaisena. Kyseinen episodi on herättänyt sen verran keskustelua, että ehkä on mielenkiintoista kuulla myös oma versioni tapahtuneesta.

Kaikki lähti siitä, kun kaverimme ja tapahtuman valokuvaaja Aapo Laiho sai idean sometempauksesta, jossa Jeren päälle heitettäisiin sangollinen vettä Pirunkurun nousun päätteeksi hauskojen ja vähän erilaisten kisakuvien toivossa. Minustakin oli tarkoitus ottaa kuvia, jos vettä jäisi jäljelle. Juoksimme kisan, kuvat otettiin ja laitettiin nettiin. Neljä päivää kilpailun jälkeen sain kilpailunjohtajalta viestiä, jossa kysyttiin omaa näkökulmaani tapahtumaan, josta oli noussut melkoinen somehaloo, koska olemme syyllistyneet ulkopuolisen avun saamiseen kilpailun aikana. Saimme sääntöjen rikkomisesta 15min aikasakon, joka perustui Ultra Trail Mount Blancin (UTMB) sanktiotaulukkoon suhteutettuna kilpailumatkaan.

FQ4A6866.jpg
Kuva: Aapo Laiho

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun olen aktiivisesti osallistunut Suomessa järjestettäviin polkujuoksukilpailuihin. Suunnistustaustaisena uuden lajin harrastajana olen pitänyt niitä leppoisina tapahtumina, joissa vallitsee kannustava ja iloinen ilmapiiri kisajärjestäjien, juoksijoiden ja katsojien kesken. On ollut hauska valmistautua juoksuihin ilman suurempia paineita. Suurin jännittävä tekijä on ollut huoli omasta jaksamisesta ja vauhdista kisan aikana.  

Ehkä olen lähtenyt matkaan liian rennolla mielellä ja laiminlyönyt kilpailuohjeiden kunnollisen lukemisen tai en ole ymmärtänyt ja tulkinnut niiden sisältöä oikein (lajin hengen mukaisesti). Nuts Ylläs Pallas oli osittain itsehuollettava polkujuoksutapahtuma, mikä tarkoitti sitä, että kahden virallisen huoltopisteen lisäksi juoksijoiden tuli kantaa mukanaan tietyt pakolliset varusteet ja juomista. Ulkopuolista huoltoa ei matkan varrella saanut olla eikä ottaa vastaan. En osannut tulkita vesisuihkua kielletyksi huolloksi, koska en ajatellut mitenkään hyötyväni siitä.

IMG_20180714_175512.jpg
Kuva: Ängsti Itävuo

 Mitä hyötyä sitten sain vesisuihkusta? Kyllähän se tietenkin helteessä juostessa tuo hetken helpotuksen oloon, mutta että siitä hyötyisi ajallisesti noin pitkässä kilpailussa, niin enpä usko. Jos olisimme suunnitelleet tempauksen hyötymistarkoituksessa ja tienneet rikkovamme sääntöjä, ei sitä olisi toteutettu Kesängin päällä, jonne ämpärin kanto oli tarpeeksi vaikeaa muutenkin. Vedenheittoa tuskin olisi kuvattu, saati sitten jaeltu kuvia julkisesti somessa. Niin ja enpä usko, että Aapo olisi edes kuvaamisiltaan ehtinyt ja halunnut meitä näissä laittomuuksissa auttaa.

1VSN4210.jpg
Kuva: @onevisionfi

Jotta ei menisi liian synkäksi, pitää tästäkin tapahtumasta kaivaa jotain positiivista. Ensinnäkin ”The Wategatin” herättämän vilkkaan keskustelun myötä polkujuoksuun pyritään luomaan yhteiset pelisäännöt Buff Trail Tour Finlandin (BTTF) ja Ultra Trail Tour Finlandin (UTTF) järjestäjien toimesta. Toiseksi tapaus on hyvä muistutus minulle ja myös kanssakilpailijoille, että on urheilijan vastuulla lukea, ymmärtää ja noudattaa kilpailuohjeita. Kolmanneksi voin todeta hieman sarkastisesti, että casesta saatiin kuitenkin hienoja kuvia, joiden myötä koko soppaa voi muistella hymyssä suin kun pöly vähän laskeutuu.

”The Watergate” is closed.

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s