Nuts Ylläs Pallas kameran molemmilta puolilta

FQ4A6721.jpg
Kuva: Aapo Laiho

Kesä etenee, keli kuumenee ja juoksumatka pitenee. Touko- ja kesäkuussa juostujen noin puolimaratonien mittaisten Bodom, Tahko ja Aulanko Tower Trailien jatkoksi pinkaisin viikonloppuna 30km Nuts Ylläs Pallas polkujuoksutapahtumassa. Etukäteen hirvitti matkan piteneminen ja raskas reitti, joka enteili minulle edellisten vuosien tuloksia kurkatessani noin tunnin pidempää reissua kuin puolikkailla. Keli ei varsinaisesti helpottanut urakkaa, sillä mittari paukkui Ylläksellä tällä kertaa pakkasen sijasta hellelukemia.

Lukuisien Ylläkselle suuntautuneiden hiihtoreissujen ansioista maisemat reitin varrella olivat minulle tuttuja, mikä teki juoksemisesta henkisesti helpompaa. Hikikarpaloiden noruessa otsalle Tahkokurun laavun maisemissa, yritin miettiä kuinka olin talvella laskenut samaa rinnettä sormet ja varpaat umpijäässä kärvistellen. Pirunkuru tosin oli ennalta korkkaamaton ihanuus, jonne en kyllä taida lähteä suksilla edes yrittämään.

AQ3I8764.jpg
Kuva: Aapo Laiho

Vaikka olin ollut Ylläksellä kesällä aikaisemminkin, tunturien lakien kivikkoisuus yllätti silti. Olin saanut onneksi tuntumaa rakkakivikkoon muutamaa päivää ennen kilpailua Aakenustunturin päälle suuntautuvalla lenkillä. Sinne putosi saksalainen Luftwaffen kuljetuskone Junkers JU 52 1.2.1944 törmätessään lumipyryn takia Moloslaen rinteeseen. Saman tunturin kupeeeseen putosi myös minun kovan onnen puhelimeni, jota ei enää löydetty loputtomasta rakkakivikosta. Kivikkoinen pohja ja ohuet kengänpohjat tekivät juoksemisesta loppumatkasta sen verran kivuliasta, että harkitsen vahvasti kovapohjaisempien tossujen jalkaan vetäisemistä Pyhällä.

Reitti tuli juostua enemmän tai vähemmän juomarepun letku suussa. Juoma pysyikin mukavan viileänä, kun upotin veden sekaan jääpaloja. Toimiva vinkki seuraavaan hellekisaan valmistautuville!

FQ4A6611.jpg
Kuva: Aapo Laiho

Lauantaina lähdin tunturiin fiilistelemään, kannustamaan 55km kilpailun urakoijia ja siinä samalla seuraamaan valokuvaaja Aapo Laihoa työssään, eihän Lapista ja tuntureista voi koskaan saada tarpeekseen. Perjantaina idea tuntui vielä loistavalta, mutta lauantaina punkasta vääntäytyessäni huomasin, että olin tainnut juosta jonkun kisan eilen ja että lihakset, varsinkin etureidet, olivat saaneet kyytiä Ylläksen alamäissä. Kyllä minua taidettiin päivän rankkuudesta hieman varoitella, mutta kuvaamaanhan me olimme menossa. Ei kai se sen kameran kanssa kovaa pysty juoksemaan.

IMG_20180714_161527.jpg

Reissu alkoi Pallastunturin lähtöalueelta, jossa jännittynyt ja odottava tunnelma väreili onneksi perjantaita viileämmässä kelissä. Oli hauska tarkkailla innostunutta puuhailua sivusta. Kilpailijan roolissa moni asia jää oman jännittämisen jalkoihin.

FQ4A7004.jpg
Kuva: Aapo Laiho

Lähdön jälkeen juoksimme autolle ja hurautimme noin 4km päähän ensimmäisestä kuvauspaikasta, joka sijaitsi 12km kohdalla Montellinmajan maisemissa. Aikaa ei ollut kuppaamiseen, sillä Henri Ansio lähestyi sen verran nopeasti, että 4km ylämäki oli juostava enemmän tai vähemmän täysiä ylös. Päällä jäi onneksi muutama minuutti aikaa nojailla reisiin ennen kuin punavalkoinen kisapaita alkoi vilkkua horisontissa. Kärjen jälkeen alkoi paikalle virrata lisää edelleen hymyileviä juoksijoita meidän ja muutamaan muun paikalle vääntäytyneen kannustajan iloksi. Kuvat tallentuivat kameraan ja matka jatkui takaisin autolle nyt onneksi vähän rauhallisempaan tahtiin, vaikka alamäki olikin se kivuliain osuus tällä lenkillä.

FQ4A7315.jpg
Kuva: Aapo Laiho

Seuraavaksi posottelimme Pyhäkeron juurelle, jossa sijaitsi myös reitin viimeinen huoltopiste reilu 10km ennen maalia. Hiekkatiellä vastaan tuli 134km juoksijoita virittelemässä loppukirejään. Ansiolla oli hyvät kintut tänään, se kävi selväksi, kun ehdimme tallentamaan hänet kameran rullalle hädin tuskin Pyhäkeron kodalla noin 12km ennen maalia. Vauhti tuntui vaan kiihtyvän loppua kohden. Onneksi meidän vauhti ei päässyt liikaa kiihtymään, pitihän vastaan tulevia juoksijoita välillä kuvata.

IMG_20180714_222624_683.jpg

IMG-20180714-WA0005.jpg

IMG-20180714-WA0006.jpg
Kuva: Aapo Laiho

Pyhäkeron päältä avautui huikea tunturimaisema, josta oli selvästi erotettavissa kilpailijoiden juoksema kuuluisa Hetta – Pallas -vaellusreitti. Monien juoksijoiden hymy oli tässä vaiheessa tulkittavissa irvistykseksi, mutta positiivinen meininki jatkui, varsinkin kun maalin saattoi jo melkein huipulta erottaa. Tämä kuvauspaikka oli selkeästi tuulisempi, suorastaan jäätävä ja muutama jyrähdys enteili ukkoskuuroa, mutta onneksi selvittiin pelkällä hampaiden kalistelulla.

IMG_20180714_165616.jpg
Kuva: Ängsti Itävuo

Noin tunnin kuvailun jälkeen oli aika suunnata maalialueelle Hettan kylään. Pyhäkeron rinnettä siksakkia poikien perässä alaspäin pyristellessäni mietin, että harvoin tulee urheilijana ajatelleeksi, miten paljon hyvien juoksukuvien eteen pitää juosta kilometrejä, nousta rinteitä ja vuodattaa hikeä, varsinkin jos haluaa kuvata siellä, missä juoksijatkin nauttivat maisemista eniten. Ensin pitää selvittää päivän aikataulu ja tietää, miten kovaa kärki kulkee. Ennen kuvauspäivää on tunnettava parhaat kuvauspaikat ja tehdä kaikkien tietojen pohjalta kuvaussuunnitelma. Onneksi gps-laitteet sentään helpottavat oikeaan paikkaan oikeaan aikaan osumista aika lailla. Kuvauspäivän jälkeen onkin sitten edessä vielä kuvien käsittelyä ja hiomista ennen kuin ne putkahtavat nettiin juoksijoiden iloksi, ihailtaviksi ja kisamuistoiksi. Onneksi rankka ja pitkä reitti hajotti juoksijoita sen verran, että välillä ehti ihailemaan maisemiakin kivennokasta.

IMG_20180714_170810.jpg

Tämän viikonlopun perusteella Ylläs on ykkönen, vai olisiko se sittenkin Pallas? Oli miten oli molemmista reissuista jäi muutakin kotiin viemisiksi kuin kipeät jalat.

Matka kohti syksyn maratonstartteja on alkanut. Kuukauden päästä Pyhällä nähdään!

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s