Täältä tulee hauki

img-20180704-wa00051860576777.jpgTämä juttu kertoo uuden oppimisen ihanuudesta, kärsivällisyydestä, jännityksestä ja peloista sekä niiden voittamisesta. Kaiken edellä mainitun voi kokea yhden kalareissun aikana. Nyt ei olla poluilla, mutta välillä on virkistävää tehdä iltalenkin sijasta jotain muuta; varsinkin jos pitää levätä sairastelujakson jälkeen tai muuten vaan tuntuu, että treeniä on tarpeeksi koneessa.

Oma kalastamiskokemukseni rajoittuu yhden perhoilukokeilun lisäksi lapsena mummolan järvessä mato-ongella onkimiseen ja enon kanssa virvelöintiin. Tunnekokemus kohon painumisesta pinnan alle kalan nykäistessä siimaa on kuitenkin tuoreessa muistissa. Ehkä siinä on jotain samanlaista jännitystä kuin rastien etsimisessäkin; joskus löytyy suorilla ja joskus pienten vaikeuksien jälkeen. Voi käydä niinkin, että rastia ei löydy ollenkaan ja saalis jää saamatta.

img-20180706-wa0000239824525.jpg

Kala on kuulemma parhaiten syönnillään auringonnousun tai -laskun aikaan. Kun suuntasimme Vuokatin lähellä virtaavalle Jormasjoelle illansuussa, olin kalakaverieni Eeron, Annin ja Hilma-koiran kanssa henkisesti valmistautunut siihen, että saalis olisi todennäköisesti haettava kaupan kala-altaasta. No ”ei se päämäärä vaan matka”, niin kai se tässä hommassakin menee.

img-20180704-wa00031233833688.jpg

Kyllähän sitä heittämistä piti vähän kertailla. Ensimmäinen jäi joen pohjaan niin tiukasti kiinni, että uistinta irroteltiin sieltä vartin verran. Uistin meni heti vaihtoon ja sain kokeilla helpompaa ruohouistinta. Toisen heiton saaliina oli melkein Eero, vaikka meidän välissä olikin sillan betonipylväs. Kolmas jäi sillan yläkaiteeseen solmuun, kun yritin harjoitella yläkautta heittoa. Sitten heitto alkoi kulkemaan.

Kala ei edes yrittänyt napata, vaikka vaelsimme joen molemmin puolin ja kokeilimme eri heittopaikkoja. Hilmakaan ei saanut tassuillaan saalista, vaan kyllästyi hommaan melko pian. Oli aika vaihtaa paikkaa Nuasjärven puoleisesta kapeasta virtauskohdasta rauhallisemmille vesille Pienen-Jormasen pohjoissuulle.

img-20180706-wa00011848230749.jpg

Paikan vaihto kannatti. Tyyni vedenpinta ja pikku vesisade houkutteli vonkaleet hyppimään ja naureskelemaan meille. Eerolla nappasi heti ekalla heitolla ja saaliina oli noin parin kilon hauki. Minulla pääsi kaksi jättimäistä lohta karkuun ihan lähellä rantaa, tai ainakin se tuntui siltä. Hilman ruoka-aika alkoi lähestyä ja oli aika lähteä kotiin. Sovimme, että vielä kymmenen heittoa. Niinhän siinä sitten kävi, että kymmenennellä tärppäsi ja saalista tuli. Voi sitä riemun määrää! Sain ihan oikean hauen! Tarvitsin tietenkin ensikertalaisena vähän apuja sen rantaan hinaamisessa ja koukusta irrottamisessa, mutta minun kalastamanihan se oli ja mikä tärkeintä vähän isompi kuin Eeron kala. Voin kertoa, että näiden poseerausten eteen on tehty hommia. Tekstin sijaan antaa videoiden tällä kertaa puhua puolestaan.

Jos kalastamaan vielä tekee mieli, muista tsekata, että seuraavat asiat ovat kunnossa. Ensinnäkin kalastamiseen pitää olla lupa. Kalapaikka sivustolta voi hankkia luvat kuntoon ja suorittaa myös pakollisen kalastonhoitomaksun. Meidän kalareissulle tuli hintaa omilla kalavehkeillä toteutettuna 19€/kalastaja. Pukeudu ihon peittäviin varusteisiin ja ota hyttysmyrkky mukaan varsinkin Kainuussa, jos et halua tulla syödyksi elävältä. Muista, että jos nostat kalan, jonkun pitää se siivota ja valmistaa ruokapöytään. Kahden hauen perkaamiseen ja laittamiseen savustuspönttökuntoon meni meiltä kokemattomilta kalanaisilta ainakin puolitoista tuntia. 

20180705_193113461443614.jpgMutta ei mitään, kalastus on hauskaa ja rentouttavaa; ainakin niin kauan kuin saalista ei tule. Opin monta asiaa, mutta päällimmäisenä ainakin arvostamaan kalojen tietä lautaselle. Tulevaisuudessa maksan mukisematta käsityönä kalastetuist vonkaleista pyydettävän hinnan; on niiden myyntikuntoon saamiseksi nähty sen verran vaivaa.

Kireitä siimoja toivotellen

Suski

img-20180705-wa0005273279130.jpg
Väsyneet kalakaverit

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s