Tunnelmallinen Tahko Trail

fb_img_15299290047432105515384.jpgKuva: Aapo Laiho

Historiassaan ensimmäinen Tahko Trail polkujuoksutapahtuma hilpaistiin juhannusaattona noin 150 juoksijan voimin Nilsiän Tahkovuorella. Kirjoittelin kesäkuun alussa ennakkojutun aiheesta otsikolla ”Seitsemän syytä suunnata suvena Savoon” ja nyt ajattelin ruotia hieman, millainen tapahtuma oli juoksijan näkökulmasta.

Paikkana Tahko on ihanteellinen polkujuoksutapahtuman järjestämiseen. Hetkittäin tunsin jopa olevani jossain Keski-Euroopan hienoista polkujuoksutapahtumista mökkien, chalets-huoneistojen ja laskettelukeskuksen ympäröimänä. Kaikki tapahtui tosin hieman pienemmässä mittakaavassa, mutta kisajärjestäjät olivat onnistuneet luomaan kansainvälistä tunnelmaa myös järjestämällä osallistumismaksuun sisältyvät ”pastapartyt”. Tahkon laskettelurinteet yhdistyvät kauniiseen Sääskiniemen majoitusalueeseen 280 metriä pitkän ponttoonisillan avulla, joka toimi kilpailussa sekä lähtö- että maalisuorana. Silta mahdollisti kilpailun seuraamisen useasta eri paikasta ja helpon siirtymän kannustamaan juoksijoita reitin ohittaessa laskettelurinteet noin viiden kilometrin kohdalla. Järvi kuljetti kisakuulutuksen ei vain lahden toiselle puolelle, mutta myös pitkälle maaston puolelle. Muistan höristelleeni korviani, jopa kolme kilometriä ennen maalia viimeisen pitkän nousun eli ”El Granden” lähtöpisteessä.

tahko_lake view1492460490..jpgKuva: Kuopio-Tahko Markkinointi Oy

Reitti ja sen profiili kiinnostaa aina juoksutapahtumaan lähtijöitä. Tahko Trail tarjosi monta erikoista elementtiä, jotka tekivät tapahtumasta Suomen olosuhteisiin poikkeavan ja sen myötä ehdottomasti testaamisen arvoisen. Ensimmäisenä pitää mainita ne kuuluisat Tahkon portaat. Alkukiihdytyksen jälkeen edessä oli 1075 leveää ja juostavaa porrasta Tahkovuoren päälle. Oma taktiikkani (myös naistensarjan voittajan Anna Närhen taktiikka) astua joka portaalle tuntui oikealta ainakin minulle. Jalkoihin ei kertynyt turhia happoja vielä tässä vaiheessa ja polulle siirryttäessä juoksu lähti rullaamaan hyvin. Vahvemmille miehille harppominen, esimerkiksi joka kolmannella askeleella, oli luultavasti nopein vaihtoehto. Vaikka portaat alussa jännittikin, oli ne loppupeleissä hauska ja positiivinen lisä reittiin.

fb_img_15299287681302014613537.jpgKuva: Aapo Laiho

Portaiden sijoittuminen reitin alkuosaan oli juoksijoille todennäköisesti helpompi vaihtoehto, kuin että ne olisivat tulleet vastaan myöhemmin reitin varrella. Tahkon kilpailu erosi monista muista Suomessa kiertämistäni polkujuoksutapahtumista juuri siinä, että vauhdinjako ja kisataktiikka oli syytä miettiä tarkasti etukäteen. Portaiden lisäksi reitin varrella oli kaksi muuta pidempää ylämäkiosuutta, jotka kuluttivat voimia ihan eri lailla kuin kumpuilevassa maastossa juokseminen. Matkan varrelta löytyi pitkospuita, hitaita ajouria, mutapolkuja, kalliokivikkoa ja laskettelurinteessä juoksemista. Ylipäänsä reitillä piti lähes koko ajan miettiä, mihin jalkansa asettaa. Vaativa, epätasainen alusta ja korkeuserot imivät tasaisen tappavasti voimat ainakin allekirjoittaneen reisistä. 

fb_img_1529928537384491174988.jpgKuva: Aapo Laiho

Pitkät ja jyrkät alamäet ovat myös vuoristoisissa maissa kilpailtaville polkujuoksukilpailuille tyypillinen ominaisuus. Tahkolla pääsi maistamaan sitäkin herkkua ja seuraavien päivien aikana etureidet kyllä muistuttivat, että alamäkeen oli juostu. Lasketellessa pitkät rinteet ovat huippujuttu, mutta polkujuoksussa ne voivat olla varsin kivulias elämys, jos sitä ei ole harjoitellut etukäteen ja rento alamäkitekniikka on hakusessa. Jos mielii ulkomaan kisoja kiertämään, on Tahko Trail erinomainen polkujuoksutapahtuma homman harjoitteluun!

fb_img_15299285054811394810367.jpgKuva: Aapo Laiho

Polkujuoksijat ja juhannuksen juhlijat mahtui mainiosti samalle areenalle. Maalisuoralla oli vastassa iloisia kasvoja, läpsyjä ja äänekästä kannustusta ei vain urheilijaporukan, mutta myös festarikansan toimesta. Järjestäjien lupsakka ja iloinen savolaismeininki teki tapahtumasta kotoisan hyvän mielen tapahtuman, jonka jälkeen oli rentoa siirtyä nauttimaan juhannusaattoillasta. Tarjontaa on paljon, mutta Tahko Trail ansaitsee ehdottomasti paikkansa myös mun ensi vuoden kisakalenterissa!

Suski

 

        


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s