Jukolan Murusia

20180614_14172115461153.jpg

On elämä ennen ja jälkeen Jukolan viestin, mutta onneksi Jukolan saa kokea joka vuosi uudelleen.

Jo vuodesta 1949 ovat suunnistajat kokoontuneet eri puolille Suomea viemään Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen tarinaan perustuvaa Jukolan viestiä läpi kesäyön. Jukola on yksi maailman suurimmista suunnistustapahtumista, joka kerää vuosittain yhteensä noin 15 000 suunnistajaa kilpailemaan Venlojen- ja Jukolan viesteissä. Huippujoukkueiden taistellessa voitosta kirmaa metsään vuosi vuodelta useampi työpaikka- tai harrastejoukkue. Jukola on kansainvälinen tapahtuma, jossa huiput, aktiivisuunnistajat, harrastelijat, jäähdyttelijät ja aloittelijat kohtaavat. Jukola menee kaiken edelle, joten turha yrittää kutsua suunnistajia häihin tai muihin kinkereihin kyseisenä viikonloppuna!

img-20180611-wa0013835218853.jpg

Muru-Jukolan tarina alkoi vuonna 2012 Valio-Jukolasta. Lukioaikaisten suunnistusystävättärieni kanssa olimme jo hetken aikaa harmitelleet, kun emme naispuolisina päässeet kokemaan Jukolan yön taikaa ihan oikeasti, siis metsän puolella. Olimme lisäksi kuulleet, että miesten letkoissa on paljon paremmat jutut. Meitä oli juuri sopivasti seitsemän, yhden veljesparven verran. Murujen joukkue juoksi Valio-Jukolassa lähtönumerolla 1513. Vuosi vuodelta sijoitusta on hilattu ylöspäin tavoitteena päästää ankkuri metsään ennen yhteislähtöä. Lahti-Hollola Jukolassa Murut kiinnittää rintaansa ylpeänä lähtönumeron 444.

Joukkueen nimen alkuperän selvittämiseen piti saada vähän apuja, koska mehän oltiin aina oltu Muruja eikä sen suuremmin mietitty, mistä nimi on peräisin. Vihjeet johtivat Turun Metsänkävijöiden leiriin ja manageri Juha Suntilan suuntaan. Juhalta asiaa kysäistessäni hänenkin täytyi hetken aikaa mietiskellä, olihan ristimisestä kulunut jo reilu 15 vuotta aikaa. Lopulta Juha muisteli harmitelleensa kaverilleen Kainuun Rastiviikolla, että Murut ne vaan reissaa ympäri Keski-Eurooppaa, kun me täällä räntäsateessa ja hyttysten syötävinä kurnutetaan. Kiertelyn ja kaartelun jälkeen paljastui nimen todellinen syy: ”No kun te ootte niin södejä!” 

img-20180612-wa0000618915572.jpg

Valio-Jukolassa korkatut Mini Cooper-sponsoritrikoot ja -paita ovat vieläkin kuin uudet, vedetäänhän ne vain kerran vuodessa niskaan. Asuja on tietenkin vuosien varrella kierrätetty ja lainailtu myös Muru-joukkueessa vieraileville tähdille. Alkuperäisessä kokoonpanossa Murut ovat juosseet vain kerran, sillä sairastumisia, loukkaantumisia ja perheenlisäyksiä on osunut matkan varrelle.

joensuu-jukola_1746932421.jpg

Jos on Murut, niin on myös Surut, eli Murujen siipoista ja jalkapallopojista koostuva joukkue. Surut aloitti oman Jukola-uransa Murujen inspiroimana Louna-Jukolasta vuonna 2015 päätyen viestissä sijalle 1409. Neljänteen Jukolaansa valmistautuvan Surut-joukkueen tavoitteena on yltää 1000 parhaan joukkoon ja tietenkin voittaa Murut!  

img-20180614-wa00011927685697.jpg

Itse olen tottunut juoksemaan aloitusta tai toista osuutta Jukolan viestissä. Viikonlopun pääkisan, eli Venlojen viestin jälkeen, Jukola tuntuu rennolta pitkältä suunnistuslenkiltä hyvässä seurassa. Metsään voi lähteä rennoin mielin ja syödä suklaata matkalla urheilugeelin sijaan. Parin vuoden takainen kolea Lappee-Jukola kuravellipeltoineen on ainoa tapahtuma, jossa Jukolan yöhön lähteminen on tuntunut vastenmieliseltä.

fb_img_1528968880771523925951.jpg

Niin kuin monille muillekin joukkueille myös Muruille Jukolan viesti ei ole pelkkä kilpailu, vaan erinomainen syy ja perinne kokoontua kerran vuodessa yhteen ja nauttia suunnistuksesta ja luonnosta yhdessä ystävien kanssa. Kun viesti on kerran viety maaliin läpi kesäyön, on päästävä kokemaan sama uudestaan. Ehkä se on se Jukolan taika.

Jännittävää Jukola viikonloppua!

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s