Sporttituristina Tukholmassa

20180516_184036544919975.jpg

 

Tukholma oli minulle kaupunkina muutama vuosi sitten lähes tuntematon. Olin tottunut sivuuttamaan kaupungin tarjoamat huvitukset sulavasti hyppäämällä laivaterminaalissa bussiin ja matkustamalla kiireen vilkkaa juoksentelemaan johonkin Ruotsin lukuisista metsistä. Kaupungissa ja sen ympäristössä on kuitenkin hurjasti tekemistä ja näkemistä ja sen lukuisiin urheilutapahtumiin riittää aina osallistujia ja yleisöä. Tässä tulee muutama vähän erilainen reissuvinkki Tukholmassa lomaileville juoksijoille ja suunnistajille.

Englantilaistyylinen Hagaparken sijaitsee Solnassa Tukholman luoteiskulmassa noin 6km päässä molemmista laivasatamista. Puistoalue on virkistävä lenkkipaikka niin kesällä kuin talvellakin. Siellä voi lisäksi hyvällä tuurilla törmätä kruununprinsessa Victoriaan, joka asustelee perheineen puistossa sijaitsevassa Hagan linnassa.

20180601_1558381986432954.jpg

Vuoden jokaisena lauantaina puoli kymmeneltä aamulla starttaa vapaaehtoisvoimin järjestettävä, juoksijoille täysin ilmainen 5km juoksutapahtuma Haga parkrun. Iso-Britanniasta lähtöisin oleva juoksutapahtuma on kerännyt maailmalla jo yli 2,5 miljoonaa juoksijaa. Suomen ainoaa Tampereen Ratinassa juostavaa parkrunia on järjestetty jo viime lokakuusta lähtien. Tukholmassa juostaan lauantaisin Hagaparkenin lisäksi myös Huddingessa ja Kungsängenissä.

Juoksu pyritään järjestämään aina, oli sitten joulu tai juhannus. Ainoa syy perua tapahtuma on liian liukas ja vaarallinen juoksukeli. Tapahtumassa kierretään sama noin 2,5km lenkki kaksi kertaa, jolloin nousua kertyy yhteensä noin 55 metriä. Ajanotto, opastus reitin varrella ja usein myös valokuvaus kuuluvat asiaan. Niin ja tietenkin jälkipelit ja kahvittelut eli ruotsalainen ”fika” läheisessä kuppilassa. Rentoon tapahtumaan osallistuu yleensä noin 50-100 juoksijaa. Koska kyseessä on juoksutapahtuma, eikä juoksukilpailu, osallistuminen on monelle tärkeintä. Tapahtuma toimii kuitenkin erinomaisena testilenkkinä ja kirittäjiä matkan varrelta yleensä löytyy. Lisää Haga parkrunista löydät täältä

20180601_153716911643391.jpg

Jos eksyt toukokuussa Tukholmaan keskellä työviikkoa ja tykkäät sprinttisuunnistuksesta, kannattaa tsekata olisiko mahdollista osallistua Stockholm City Cupin (SCC) johonkin kolmesta osakilpailusta. Vuonna 1997 käyntiin pyörähtänyt tapahtuma keräsi tuolloin vajaa 300 osallistujaa viikottain. Nykyään maastoon kirmaa jopa kolminkertainen määrä suunnistajia. Maastoon pääsee keskiviikko iltaisin kello 18.30-20 omavalintaisin lähtöryhmin ja 15 sekunnin lähtövälein. Ruotsin huippujakin on yleensä pitkä liuta viivalla, joten vastusta on taatusti tarjolla. Kisakuulutus ja ison kisan tunnelma tarjoaa parhaat puitteet sprinttisuunnistuksen harjoitteluun laadukkailla radoilla.

SCC on hieno mahdollisuus tutustua liikunnan ohella kaupungin sellaisiin osiin, joissa ei tavallisesti ehkä tulisi vierailtua. Toki tutumpiinkin paikkoihin pääsee tutustumaan kartta kädessä, esimerkkinä vaikka Södermalm, Kungsholmen tai Skeppholmen. Piknikki ja hengailu kauniissa puistoissa tai rantakallioilla kisan jälkeen kuuluu tietenkin asiaan!

20180601_1543592012075897.jpg

Tukholmassa suunnistetaan vuoden ympäri. Talvisin suunnistustekniikkaa voi pitää yllä osallistumalla erilaisiin yösuunnistuscuppeihin. Tunnetuin lienee Mila Stockholm by Night, johon kuuluu kerran kuussa juostavat viisi osakilpailua marraskuusta maaliskuuhun. Varsinkin miesten, mutta myös yösuunnistavien naisten, suosiossa olevat keskiviikko iltaisin juostavat yökilpailut toteutetaan aina yhteislähdöllä, jolloin viestisuunnistustekniikkakaan ei pääse talven aikana unohtumaan. Tapahtuman järjestäjät ovat yleensä huolehtineet siitä, että lämmintä sisätilaa on tarjolla ja että suihkuun pääsee kisan jälkeen.

fb_img_15278543477942045302807.jpg

 

Lopuksi pitää vielä hehkuttaa kotisaaren mahtavia lenkkipolkuja. Lidingö, aivan Tukholman kupeessa oleva vihreä saari, on aivan loistava asuinpaikka. Rauhalliseen saareen menevä silta erottaa paratiisin ison kaupungin melskeestä ja olo onkin välillä kuin maalla asuisi. Syyskuussa järjestettävän maailman suurimman maastojuoksutapahtuman Lidingöloppetin 30km reitti kiemurtelee ympäri saarta tarjoten juoksijalle pääsyn keskelle saaren kaunista luontoa ja hienoja näköaloja. Jos ehdit Lidingöön lenkille, muista hymyillä ja tervehtiä vastaantulijaa niin et erotu joukosta!   

Suski

20180530_2114151748807244.jpg


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s