Kytäjä Trailin polkuja testaamassa

20180518_1057091262191058.jpg

Ihanan kamala Kytäjän korpi. Minulla on ollut onni kasvaa ja varttua alueen kupeessa ja vuosien myötä siihen muodostunutta sidettä voi kutsua niin sanotuksi viha-rakkaussuhteeksi.

Pienelle partiolaiselle Kytäjä tarjosi ensimmäiset, jännittävät yöpymiset alueen laavuilla syksyn pimeydessä. Talvisin tehtiin lumisia karttavaelluksia jo valmiiksi rankassa ja hitaassa maastossa. Hiihtoladut ja vaativa suunnistuskartta ovat siis vieneet metsään vuoden ympäri. Vuoden 2010 Kytäjä-Jukolan ajatteleminen puistattaa vieläkin. Siellä survaisin suunnistusurani suurimman ja noloimman pummin tärkeässä paikassa. Se muistuu mieleen ja harmittaa yhä edelleen kyseiseen metsään mennessä. Kytäjä ei anna mitään ilmaiseksi. Eksyn sinne aina, kartan kanssa tai ilman.

20180518_102224247505455.jpg

Toisaalta Usmi-Kytäjä alue on valtavan hieno eikä sitä ole turhaan nimetty yhdeksi Suomen sadasta luontohelmestä. Alueelta löytyy erämaamaista korpimetsää, pieniä kauniita lampia ja yli 50 metriin kohoavia kallioita. Hyvin merkityt vaellusreitit ja siistit nuotiopaikat tarjoavat retkeilijälle autenttisia luontoelämyksiä ihan kaupungin kupeessa.

Hyvinkään Rasti järjestää Kytäjä Trailin kesäkuun toisena lauantaina (9.6). Kilpailu oli ehdokkaana Buff ® Trail Tourin osakilpailuksi, mutta joutui taipumaan Aulanko Tower Trailin edessä. Samoin kävi juhannusaattona juostavalle Tahko Trailille. Omassa kisakalenterissani on jo paikka Tahkon ja Aulangon kisoille, mutta koska en valitettavasti ehdi Kytäjälle, piti reittiä päästä testaamaan etukäteen. Tässä linkki reittikarttaan.

Kisa juostaan kahdessa täysin erityyppisessä maastossa. Alku ja loppumatkasta tarjolla on hienoja ja nopeita Sveitsinpuiston harjupolkuja, mutta suurin osa reitistä juostaan Usmi-Kytäjä alueella. Lyhyemmälläkin 13km lenkillä pääsee maistamaan alueen jyrkkäpiirteisiä nousuja, mutta vain päämatka, eli 23km kierros, tarjoaa pääsyn kauniiden ja suojaisien korpilampien Ison-Kypärän, Piilolammin ja Kaksoislampien rannoille.

20180518_1102411711762620.jpg

20180518_1123452130483455.jpgMaasto oli tänään melko kuivassa kunnossa ja muutamaa kosteikkoa lukuun ottamatta tossut säilyivät aika puhtaina. Tänä vuonna uutuutena on edestakaisen osuuden poistuminen ja kilpailijat pääsevät sen myötä takaisin tullessa nauttimaan erittäin pienistä juoksu-urista. Onnistuin tietenkin hukkaamaan itseni maastoon juuri tällä pätkällä, vaikka en ollut edes suunnistamassa, mutta sehän on vain osa minun ja maaston välistä kirousta.

Lähes parin tunnin lenkki maastossa ilman yhtään vastaantulijaa on ihan parasta. Toivottavasti kuitenkin kisapäivänä poluilla kuhisee senkin edestä. Tervemenoa siis nauttimaan Kytäjän vaativista poluista!

Suski

          

   

 

 

 

 

 

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s