Miksi pikkukisoihin?

Suunnistajan kisakausi on pitkä. Huhtikuussa maastoon rynnitään heti kun hanget ovat edes vähän laskeneet, kesällä kierretään rastiviikkoja ja loka – marraskuussa juostaan vielä viimeiset kilpailut, vaikka sitten räntäsateessa. Lähes joka viikonlopulle on tarjolla kilpailut jossain päin Suomea ja jos ei ole, niin aina voi lähteä ulkomaille uusia suunnistuselämyksiä hakemaan. Tähän rumbaan tottuneena on joskus vaikea ymmärtää, miten normaalit ihmiset keksivät sisältöä viikonloppuihinsa.

Kaikkiin kilpailuihin ei tietenkään tarvitse, eikä pidäkään valmistautua kuin kauden päätavoitteeseen. Valmistautumisen määrä riippuu kilpailun tärkeydestä ja useat tapahtumat toimivatkin vain niin sanottuina harjoituskilpailuina kohti tärkeämpiä tavoitetta. Mikä sitten innostaa kiertämään pikkukansallisia? Tässä tulee muutama hyvä syy lyödä ilmoittautuminen sisään.

Kisa on aina paras harjoitus. Pienen kisajännityksen avulla kropasta saa irti hieman enemmän kuin yksin metsään mennessä ja kanssakilpailijoiden kohtaaminen pistää keskittymään paremmin. Isot rastiliput mahdollistavat vauhdikkaan rastiympäristössä työskentelyn ja sujuvan leimaamisen harjoittelun.

20180512_1320551832100197.jpg

Kerrankin saa valita kilpailun maaston mukaan. SM-kisat ja katsastukset on juostava siellä, missä ne järjestetään, vaikka kilpailun maastotyyppi ei olisikaan suosikkilistan kärkipäässä. Pikkukisoja valitessa voi mennä sinne, missä suunnistus maittaa. Toisaalta pikkukansallisten maastot saattavat toimia hyvinä valmistavina harjoituksina ennen tärkeämpää kilpailua. Erityisesti tänä keväänä kansallisten kilpailujen kisajärjestelyissä on ollut huomattavissa suppabuumi. Lahti-Jukolan vaativa suppamaasto houkuttelee suunnistajia hakemaan kisastartteja tyyppimaastossa.

Suunnistajien maastoon lähettäminen sujuu pienemmissä kisoissa jouhevammin ja nopeammin. Saman autokunnan jäsenien lähdöt ovat usein lähekkäin ja kisapäivä ei venyt turhan pitkäksi. Hyvänä vertauskohtana voi pitää Ruotsin kuuluisaa rastiviikkoa O-Ringeniä. Tapahtumaan osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia suunnistajia ja näin ollen lähtöajat venyvät useiden tuntien aikavälille. Olen joutunut kyseisessä tapahtumassa usein jonottamaan rastille pääsyä ja muutaman kerran sadekelillä lähes uimaan lällin seassa olevalle rastilipulle.

img-20180512-wa0001377186214.jpg

Pikkukansallisten järjestämisestä vastaavat usein pienet suunnistusseurat, joiden toimintaa on tärkeää tukea ja kilpailukulttuuria ylläpitää. Monen oravapolkuikäisen on helpompaa aloittaa suunnistustaival pienemmistä kisoista. Voisin myös kuvitella, että kuntosuunnistajienkin kynnys ilmoittautua kilpasarjaan madaltuu pienemmissä ympyröissä.

Aurinkoisena päivänä voi kevyen kisatapahtuman mainiosti yhdistää seutumatkailuun. On hyvä syy lähteä tutkiskelemaan uusia maisemia, bongata joku kiva kahvila tai käydä uimassa tuntemattomalla uimarannalla. Nähtävyyksiä ja historiaakin saa kummasti sisällytettyä päivään, kun vähän näkee vaivaa. Itse ainakin muistan pienenä kiertäneeni, ehkä vähän vastahakoisestikin ja jäätelötötterön toivossa, talvisodan muistomerkkejä ja Salpalinjan puolustusasemia.

Aikamatkalle menneisyyteen saattaa alkaa myös, jos onnistuu pääsemään palkinnoille. Palkintoina pikkukisoista ei aina välttämättä tule sitä uusinta uutta, vaan aika tuntuu pysähtyneen tässä kehityksessä ja palkintopöytään on tyhjennetty varastojen aarteita. Viimeisimpänä pikkukisapalkintona komeilee yllä olevassa kuvassa parikymmentä vuotta vanhan hiihtohaalarikerrasto! No harva suunnistaja valitsee kilpailun palkintojen takia muutenkaan. Kun tunnelma on leppoisa, kisatoimitsijat, ystävällisiä ja radat riittävän vaativia riittää pikkukisoihin osallistujia vuosi toisensa jälkeen.

Aurinkoista äitienpäivää kaikille äideille!

Suski  


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s