Millainen on hyvä polkujuoksureitti?

bt2018-20180505-090559-008911155738180.jpgKuva: Kari Koskinen

Polkujuoksun harrastaminen vaatii polun. Polun muodostuminen vaatii samaa reittiä kulkevia ihmisiä tai eläimiä. Ihmiset ja eläimet vaativat syyn liikkua luonnossa polun muodostamaan suuntaan.

Eläimet liikuskelevat luonnossa ravinnon ja veden perässä muodostaen siten polkuja ja uria tutuille reiteilleen. Ihmisen toimesta tallattu polku voi syntyä tarpeen myötä esimerkiksi, kun halutaan liikkua lyhintä reittiä kahden paikan välillä. Polkuja syntyy myös vapaan ajan liikuskelun johdosta, kuten esimerkiksi koiranulkoiluttajien toimesta. Kauniille maisemapaikoille muodostuneet polut ja rakennetut luontopolkureitistöt helpottavat ihmisten pääsyä nauttimaan luonnon tarjoamista ihmeistä.

Polut eivät tästä maailmasta lopu, mutta millainen polku ja reitti oikein houkuttelee osallistumaan polkujuoksutapahtumiin?

Ensimmäinen houkuttava tekijä on usein reitin kauneus ja mielekkyys. Jos lenkin aikana pääsee nauttimaan mahtavista maisemista ja upeista näköaloista, on suosio taattu. Maisemien erilaisuus ja totutusta poikkeavuus on myös yksi suosiota selittävä tekijä. Reittejä, joiden varrella matkanteko on yhtä maisemien ilotulitusta, on harvassa. Keski-Euroopan reiteillä on kyseisissä postikorttimaisemissa juokseminen hyvinkin tavallista.

20160720_110757

Vaihteleva pohja ja korkeuserot kuuluvat mielestäni hyvän juoksupolun ominaisuuksiin. Tykkään juosta reitillä, joka ei ole aivan tasainen, vaan ylämäet ja alamäet vuorottelevat sopivassa määrin. Viime kesänä osallistuin Italiassa kilpailuun, jossa ensimmäiset pari tuntia noustiin vuorta ylös ja sitten laskettiin tunti alaspäin. Lihaskivuilta reisissä ei sellaisen kilpailun jälkeen voi välttyä. Suunnistajan askeleelle sopii vaihteleva pohja eli pehmeämpi suopolku tai kova kalliopohja ei menoa haittaa. Viime lauantaina Bodom Trailissa oli paikoitellen vähän liiankin kosteaa ja mutaista alustaa tarjolla runsaista sateista johtuen.

20180505_124532490961777.jpg

Olen yhden kierroksen reitin puolestapuhuja polkujuoksukisoissa. Joskus kuitenkin käy niin, että maasto ei ole tarpeeksi laaja ja siihen ei saa suunniteltua mielekästä yhtenäistä reittiä. Silloin voi tapahtuman toteuttaa kahtena eri lenkkinä eri polkuja käyttäen. Mikään ei ole tylsempää juoksijan kannalta kuin juosta sama lenkki useampaan kertaan. Katsojille kilpailijoiden esiintyminen kilpailukeskuksessa tietenkin antaa enemmän ja myös huolto on helpompi järjestää, mutta reittiä suunnitellessa tulisi ennen kaikkea miettiä osallistujien parasta.

Monessa polkujuoksukilpailussa osallistujalle tarjotaan vaihtoehtoa valita lyhyemmän ja pidemmän matkan välillä kesken kilpailun. Positiivista on, että valinnan vapaus todennäköisesti madaltaa kynnystä osallistua ja yrittää jaksaa juosta pidempi matka. Hyvä asia on myös se, että vatsavaivojen tai muiden ongelmien ilmetessä voi leikin jättää kesken ilman keskeytystä, jos selviää lyhyemmän lenkin läpi. Valinnan vapaus tuo kuitenkin myös haasteita matkaan. Oma jaksaminen ja vauhdin jakaminen on hyvä tuntea, sillä vauhdikkaampaa seuraa saattaa olla tarjolla runsaastikin, mutta ikinä ei voi olla varma juokseeko kaveri koko matkan vai hyppääkö eri reitille matkan kuluessa.

fq4a50701675571058.jpgKuva: Aapo Laiho

Kun sopiva polku ja reitti on löytynyt, siirtyy vastuu onnistuneesta tapahtumasta reitin viitoittajille. Reitin kunnolla merkkaaminen, niin että juoksijan ei tarvitse missään vaiheessa epäröidä seuraavaa suuntaa, on yksi avaintekijöistä. Vaikeimpiin ja epäselviin kohtiin yhtenäisen viitoituksen pystyttäminen ja viitat helpottaa kovassa vauhdissa tulevia juoksijoita. Juomapaikkojen sijoittelu keskivertojuoksijan tarpeiden mukaan palvelee parhaiten kaikkia osallistujia.

Bodom Trail oli tapahtumana varsin onnistunut. Vaikka siellä ei päästykään juoksemaan vain yhtä lenkkiä, oli kahtena eri lenkkinä toteutettu reitti silti mielekäs ja vaihteleva juosta sekä profiililtaan ja juostavuudeltaan. Sää oli mitä loistavin ja tunnelma kisapaikalla värikäs, rento ja kannustava. Täytyy myöntää, että innostuin lisää tästä hommasta aika paljon. Taidan siis lisätä muutaman polkujuoksutapahtuman kisakalenteriini pikimmiten!

Kauniita kevätlenkkejä toivotellen

Suski

 

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s