10 syytä harrastaa kestävyysurheilua

 

20180401_1101322137667087.jpg

Juoksennellessani eilen Lidingön rantoja pitkin kauniissa aurinkoisessa kevätsäässä mietiskelin, miten hienoa, helppoa ja palkitsevaan juokseminen onkaan. Aloin sitten työstämään ajatusta pidemmälle ja etsimällä etsimään jotain negatiivista kestävyysurheilun harrastamisesta ylipäänsä. En onnistunut. Positiivisia puolia putkahteli esiin sitäkin enemmän, jopa yhden postauksen verran! Tässä siis satunnaisessa järjestyksessä kymmenen hyvää syytä lenkille lähdön inspiraatioksi ja lisämotivaattoriksi.

  1. Ilmaista hyvän olon hormonia

Raittiissa ilmassa kropan rasittaminen saa aikaan niin paljon positiivista energiaa, että muut päivän askareet sujuvat heittämällä ja hymy huulilla.

20160713_111059

  1. Helppous

Lenkille on helppo lähteä suoraan kotiovelta. Paljon aikaa säästyy, mikä taas vähentää stressiä. Töihin lenkkeilevät ihmiset ovat mestareita sekä ajankäytössä että luonnon säästämisessä pakokaasupäästöiltä.

  1. Ikinuorekkuus

Kroppa pysyy terveempänä ja liikunta pitää nuorekkaana. Vahvana todisteena tästä on lähes säännöllinen henkilötodistuksen kysyminen reilu kolmikymppiseltä viinipullon ostajalta. Huoltoaseman myyjä on myös usein napsauttanut pelikoneen kiinni sitä pelaillessani. Laivan buffetissa olen syönyt lastenlipulla 10 vuotta yli-ikäisenä. Siinä meni raja; enää en kehtaa edes yrittää!

  1. Reissuun

Loman ohjelmasta tai viikonlopun vietosta ei synny liikaan päänvaivaa tai riitoja. Aina on joku leiri, kilpailu tai omatoimitreenimatka mielessä. Kestävyysurheilun parissa pääsee näkemään ulkomaista muutakin kuin suosituimmat turistikohteet tai kaupunkien keskustat. Urheilu on väylä luontoon, maaseudulle ja oikean kulttuurin keskelle.

received_10155548308788288

  1. Kaverit  

Kestävyysurheilu mahdollistaa kuulumisten vaihdon treenaamisen lomassa paremmin kuin esimerkiksi jumppatunnilla.  Ylimääräisiä korvia ei ole kuuntelemassa henkilökohtaisia keskusteluja. Kaveri sparraa tarvittaessa kovempaan vauhtiin ja toisaalta vauhti pysyy paremmin kurissa pitää pystyä puhumaan -säännön myötä.

  1. Syön, jotta voin urheilla

Käsitys on monesti päinvastainen. Ajatellaan, että urheilu mahdollistaa herkuttelut ilman ylimääräisiä liikakiloja vyötäröllä. Kestävyysurheilijan ajatusmallin tulisi kuitenkin olla juuri toisinpäin: jotta voin toteuttaa harjoitukset suunnittelemallani tavalla ja kehittyä, on minun syötävä reilusti ja monipuolisesti. Pidän ruoasta ja koska urheilen, minun tulee ja saan syödä paljon.

20170722_183731.jpg

  1. Jännitystä elämään

Kilpailuihin osallistuminen pistää kropan ja mielen epämukavuusalueelle. Kilpailupäivänä tunteiden kirjo on valtava: jännitystä, ahdistusta, epävarmuutta, innostusta, flowta, tyytyväisyyttä, ylpeyttä, helpotusta ja onnellisuutta. Harvoin normaalissa elämässä pääsee kokemaan kaikkea tätä vain muutaman tunnin sisällä.

20160820_102022

  1. Opettaa elämänhallintaa

Kestävyysurheilu opettaa suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta, mikä monesti heijastuu myös positiivisesti normaaliin elämään. Kestävyysurheilussa ei saavuteta tuloksia hetkessä. Huomaan valtavia eroja nuorten käytöksessä koulun arjessa. Urheilijoilla on usein paremmat edellytykset ymmärtää, miksi kaikkea ei voi saavuttaa hetkessä ja että eri osa-alueilla kehittyminen on monen vuoden prosessi, joka vaatii työtä ja ponnisteluja.

  1. Vuosirytmi tuo ryhtiä arkeen

Oma harjoitteluvuoteni alkaa marras – joulukuussa. Ensin kehitetään peruskuntoa kevättä kohden vauhtia kiristäen. Keväällä lumien sulettua kaivetaan kisakunto esiin ja kilpaillaan Jukolaan asti eli kesäkuun puoliväliin. Sitten on aika taas harjoitella ja kiertää mukavia kesän kisoja. Syksyn kisakausi alkaa elokuun lopulla ja viimeiset kilpailut juostaan lokakuun puolella. Sitten saa tehdä mitä vaan, kunnes pyörä nytkähtää taas käyntiin. En osaa muutakaan; näin se on aina mennyt.

 WP_20140617_007

  1. Sisältöä elämään

Minulla ei ole vapaa-ajan ongelmia. Aina voi lähteä lenkille. Harjoitukset, kilpailut ja reissut tuovat tällä hetkellä niin paljon sisältöä elämään, että on vaikea kuvitella sitä ilman. Jossain vaiheessa tulee ehkä kuitenkin se vaihe, kun tämän kaiken tilalle tulee jotain muuta. Toivon kuitenkin, että urheilemisen ei tarvitsisi loppua kohdallani täysin koskaan.

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s