Potkua poluille lukemalla

20180401_144635_00011571303912.png

Kun lukioaikainen suunnistusystäväni Hannu Airila otti minuun yhteyttä ja pyysi mukaan uuteen kirjaprojektiinsa en voinut olla suostumatta. Olimme hikoilleet yhdessä samoilla Mäkelänrinteen urheilulukion äidinkielen tunneilla ja vääntäneet aineita viime tingassa palautuskuntoon. Nyt pääsisin kirjoittamaan oman pikku jutun ihan oikeaan kirjaan. Pilkut ja pisteen olivat ilmeisesti menneet Sylvin ja Ullan opissa edes suurin piirtein kohdilleen!

polkujuoksukirja.jpg

Polkujuoksukirja on Vaarojen maratonin puuhamiehen Heikki Hamusen ja suomipaidassa viihtyvän suunnistajan ja Kuopion seudun polkujuoksucupin perustajan Hannu Airilan yhteinen kirjoitusprojekti, jonka teossa on ollut mukana myös 30 muuta lajin harrastajaa ja asiantuntijaa. Kirjan sivuilla pääsee nauttimaan viihdyttävän ja mutkattoman tekstin lisäksi myös mestarikuvaaja Aapo Laihon taltioimista tunnelmallisista luonto- ja polkujuoksuaiheisista kuvista.

20180401_145929_000199701270.png

Katkelma kirjan alkutekstistä tiivistää hyvin koko opuksen idean: Polkujuoksukirja on monipuolinen polkujuoksu aapinen aloittelevalle lajin harrastajalle. Se tarjoaa esittelevän tietopaketin lajin hyödyistä sekä keholle että mielelle.

Sivuilta löytyy niin laaja esittely polkujuoksuun suositelluista varusteista kuin myös helpot, matalan kynnyksen treenivinkit harjoitteluun. Ravinto-osiosta saa napattua mukaan perustiedot kestävyysurheilija ravinnosta. Kokemattomamman kilpailijan polkujuoksukilpailuun osallistumiskynnys laskee varmasti ”onnistunut tapahtuma” luvun myötä.

Kokeneemmalle polkujuoksijalle kirja tarjoaa kattavan 50 polkujuoksukohteen esittelyn sijaintikarttoineen ja navigointitietoineen. Kymmenen eri alueen polkujuoksuaktiivit ovat antaneet vinkkejä omalla alueella harjoittelustaan. Lisäksi kirjassa on esitelty Suomen kymmenen hienointa polkujuoksukohdetta, joiden myötä aloin jo itse innoissani suunnitella tulevan kesän lenkkireittejä.

Psyykkistä kuntoa käsittelevä kappale tarjoaa mielestäni mielenkiintoista luettavaa myös kokeneemmalle polkujuoksijalle. Matkan pidentyessä henkisten ominaisuuksien merkitys suorituksen onnistumisen kannalta korostuu. Urheilupsykologi Saara Grönholmin jakaa hyödyllisiä neuvoja henkisen puolen valmistautumiseen, joita voi hyödyntää myös muissa kestävyysurheilulajeissa.

Kirjan ollessa ensimmäinen suomalainen polkujuoksuopus sen sisältö keskittyy luonnollisesti lähes vain ja ainoastaan lajin harrastamiseen oman maan rajojen sisällä. Pienen poikkeuksen kotimaisuuteen tekee oma kirjoitukseni viime kesänä Italiassa juoksemastani Dolomites Skyrace kilpailusta. Polkujuoksun valtava suosio Keski-Euroopassa kuvastuu alueen runsaasta kilpailutarjonnasta ja erittäin laadukkaista kisajärjestelyistä. Toivottavasti juttuni rohkaisee polkujuoksijoita osallistumaan myös ulkomaiden tapahtumiin!

20180401_1123362041422906.jpg

Tämä jokaisen polkujuoksijan kirjahyllyyn kuuluva perusopas julkaistaan muutaman viikon päästä (19.4), mutta hätäisimmät voivat onneksi tilata kirjan jo ennakkoon Premiumsportin verkkokaupasta hintaan 26.90€ (ovh 38€). Ennakkoon tilanneille on luvassa myös 10 prosentin alennus juhannuksena juostavaan Tahko Trailiin. Erinomainen lahjavinkki esimerkiksi poluilla viihtyville äideille äitienpäiväksi!

Antoisia lukuelämyksiä toivotellen

Suski

Tässä vielä linkki polkujuoksukirjasta kertovaan haastatteluun.


2 thoughts on “Potkua poluille lukemalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s