Monenlaista kisatäpinää

20180330_1302342018156535-e1522407887164.jpg

Tulevan kauden kilpailukalenterini alkaa täyttyä pikkuhiljaa monista tutuista tapahtumista ja muutamista uusista tuttavuuksista, joihin osallistumista odotan jo innolla. Vuosi vuodelta kilpailutarjontaa tuntuu olevan koko ajan runsaammin, mikä pistää tekemään valintoja ei vain eri suunnistuskilpailujen vaan myös polkujuoksutapahtumien ja juoksukilpailujen välillä.

Suunnistus, polkujuoksu ja juoksu ovat kestävyysurheilulajeja, jotka toisaalta täydentävät toisiaan, mutta joihin osallistuminen ja valmistautuminen on kovin erilaista. Kisakauden kynnyksellä on hyvä palautella mieliin omia kisarutiineja ja fiiliksiä ennen starttia. Onko kilpailuaamun tunnelma sama lajista riippumatta?

20160718_102803162206813.jpg

Kilpailun kuuluu aina vähän jännittää, hyvällä tavalla. Jännitys valmistaa kroppaa tulevaan koitokseen, herättää kestämään kipua ja ponnistelemaan voimat äärimmilleen.

Jännitän eniten juoksukilpailuun osallistumista. Juoksukilpailussa tavoitteena on yleensä juosta jotain tiettyä kilometrivauhtia. Tavoitteessa pysyminen ja tuleva fyysinen kipu jännittävät. Toki myös yhteislähtönä toteutettu kilpailu ja konkreettinen juokseminen muita vastaan on hermostuttavaa, mutta eniten ehkä asetan kuitenkin itselleni paineita kelloa vastaan juoksemisesta.  Aika juoksee armottomasti ja niin pitäisi minunkin!

img-20161030-wa00032075457035.jpg

Polkujuoksussa asetelma on hieman erilainen. Tietyn kilometrivauhdin sijaan vastuksena ovat muut kilpailijat. Polkujuoksukilpailuissa mietin usein, juoksenko tarpeeksi kovaa ja jaksanko tätä vauhtia maaliin asti. Erona tavalliseen juoksukilpailuun on myös se, että tuloksia on vaikea täysin verrata edellisten vuosien tuloksiin. Olosuhteiden muuttuvat aina hieman maaston puolella, reittiä saatetaan muuttaa ja sitten on vielä otettava huomioon kanssakilpailijat, joiden ohittaminen kapealla reitillä voi hidastaa matkantekoa. 

Hurjimmissa polkujuoksutapahtumissa huolta voi aiheuttaa ei vain voimien loppuminen vuorenrinteitä kavutessa, mutta myös pieleen mennyt energiatankkaus. Maisemista nauttiminen voi hetkessä muuttua loputtomaksi tuskien taipaleeksi vatsaongelmien alkaessa kesken kisan.

Suunnistuskilpailuun valmistautumien eroaa edellisistä melko paljon. Suunnistuskilpailussa harvoin ehdin miettiä fyysistä virettä, kun ajatukset ovat tiukasti rastivälin toteuttamisessa. Normaalisti suunnistuskilpailussa maastoon lähdetään yksin kahden minuutin välein. Vauhti on siis säädeltävä oman taitotason mukaiseksi niin, että rastit löytyvät mahdollisimman vähillä virheillä mahdollisimman nopeasti. Takaa tuleva tai edessä pyyhältävä kanssakilpailija on suljettava ajatuksista kokonaan. Suunnistuskilpailua ennen jännitän eniten pummaamista. Varsinkin pitkän matkan alkutaipaleella sattunut isompi virhe on henkisesti raskas taakka kantaa maaliin asti. Pumminpelko toisaalta myös pistää skarppaamaan ja olenkin yrittänyt kääntää sen positiiviseksi pahaksi.

img_8260480482172.jpg

Mihin kilpailuun on sitten helpointa lähteä? Kysymyksen voisi myös muotoilla niin, että mihin kilpailuun ilmoittautuisin vain huvin vuoksi, siis lähtisin viivalle ilman suurempia odotuksia tai tavoitteita. Minulle järjestys on selkeä: 1. polkujuoksutapahtuma, 2. suunnistuskilpailu, 3. juoksukilpailu. Poluille on helppo lähteä vain nautiskelemaan kisatunnelmasta, luonnosta ja hienosta reitistä. Lieneekö polkujuoksutapahtumien rento tunnelma yksi syy polkujuoksun räjähdysmäiseen suosioon. Suunnistuksestakin voi lähteä vain nauttimaan, mutta jos ajatus harhailee matkan varrella liian paljon luonnon kauneudessa, voi koko touhu tuntua hetken päästä varsin synkältä hukkateille joutuessa. Juoksukisat voi sitten laittaa ihan omaan kategoriaansa; minun on ainakin mahdotonta lähteä asfaltille hölkkäämään numerolappu rinnassa…

 

img_20170930_152144_1841483635491.jpg

Onnistuneesta suorituksesta tulee hyvä mieli lajista riippumatta. On hyvä pitää mielessä, että muiden kilpailijoiden suorituksiin ei voi vaikuttaa. Vielä kun muistaa olla liikaa miettimättä kilpailupäivän fyysistä virettä ja oppii nauttimaan jännityksestä on onnistuneen suorituksen avaimet vain ja ainoastaan omissa käsissä.

Pitkää aurinkoista perjantaita toivotellen

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s