Juhlapyhät, mikä loistava syy treenata hyvin!

received_10101867668733958995634753.jpegMiten Suomessa vietetään pääsiäistä? Ruotsalaisen kollegan kysymys pysäytti. Hyvänen aika, enhän oikeastaan edes tiedä, miten kyseistä juhlaa oikeasti kuuluisi Suomessa viettää. En muista, milloin viimeksi olisin ollut pääsiäisenä kotona. Ehkä silloin, kun vielä pukeuduin noidaksi ja kerjäsin karkkia ovelta ovelle…

Kysymyksen siivittämänä ja pääsiäisen lähestyessä ryhdyin pohdiskelemaan suomalaisten viettämien juhlien merkitystä urheilijan elämässä. Ei ole ensimmäinen tai viimeinen kerta kun olen tullut joulupöytään suoraan pitkän lenkin väsyttäminä tai olen nauttinut pääsiäismunan hyvin menneen kisan palkinnoksi. Miten ihmiset normaalisti tekevät juhlapyhinä? Jäänkö jostain oikeasti paitsi, kun urheilen?

 

Punaiset vapaapäivät kalenterissa on mielestäni loistava syy harjoitella hyvin. Ei tarvitse huolehtia töihin menosta tai muista arkipäivän kiireistä jää aikaa tehdä treenit huolella ja ilman kiireen tuntua, palautua niistä kunnolla, syödä hyvin ja nukkua paljon. Miksi siis hukkaisin ilmaisia vapaapäiviä johonkin muuhun kuin urheilemiseen? Saati sitten hankkisin itselleni univelkaa ja pilaisin niin seuraavankin päivän harjoitukset.

img-20171231-wa0010775726525.jpg

Ehkä olen kasvanut urheilijan elämäntapaan niin tiiviisti, että en ole osannut kaivata tavallista juhlien viettotapaa. Juhlapäivät tulee kyllä noteerattua aina jotenkin, mutta niiden varsinainen juhliminen on väistynyt kisareissujen ja leirien tieltä. Kotiakaan ei ole pahemmin tullut samasta syystä koristeltua. Leireillä olemme toki saattaneet piilottaa pääsiäismunia pusikkoon tai käydä vappupiknikillä porukalla kisapäivän päätteeksi. Juhannuksena olemme juosseet monesti katsastuskilpailuja kesän arvokisoihin. Jos ei niitä ole ohjelmassa, tietävät suunnistajat, että kyseinen viikonloppu on loistava valinta kesähäiden viettämiselle. Viikko Jukolan jälkeen ei kukaan ehkä ole vielä ehtinyt kauaksi reissuun…

received_1496810673672042574275838.jpeg

Kaikkiin juhliin liittyy tiiviisti yhdessäolo perheen tai ystävien kanssa.  Joulu on ainoa juhla, jonka vietämme mieluiten perheen kanssa. Hiihtäjille joulu on rauhoittumisen aikaa kisarupeaman välissä, mutta itse tulee joululoman ympärille rakennettua tiiviimpi treeniohjelma. Heti joulun jälkeen suuntaamme usein leirille joko Lappiin tai etelään. Itse joulun olemme kuitenkin lähes aina, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, viettäneet kotona vanhempiemme luona vuorotellen vieraillen. Ehkä joulun perinne ja merkitys on ollut jo lapsuudesta asti niin vahva, että sitä ei halua muuttaa.

Juhlapyhät ovat myös urheilutapahtumien aikaa, varsinkin erilaisten juoksutapahtumien. Uuden vuoden aattona, pääsiäisenä, vappuna ja juhannuksena järjestetään usealla paikkakunnalla erilaisia juoksutapahtumia ja Tapaninpäivänä hiihdetään tunnetusti kilpaa. Ihmisillä on aikaa osallistua, aikaa harrastaa.

img-20160622-wa0002697952788.jpg

Kun sitten vastaavasti kysyin, miten Ruotsissa juhlitaan pääsiäistä, oli vastaus kiertelevä ja kaarteleva. Ei oikeastaan mitenkään erikoisesti, ehkä jokunen ateria perheen kesken, kodin koristelua ja lepäilyä. En ole siis nähtävästi jäänyt mistään paitsi ja jos olenkin, tulee muiden juhlaperinteiden aika varmasti vielä myöhemmin. Toistuvathan samat juhlat joka vuosi samanlaisina, mutta urheilun parissa koetut elämykset ja reissut ovat joka vuosi taatusti erilaisia!

Touhukasta pääsiäistä odotellen

Suski


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s