Täydellinen sunnuntaiaamu ja täysjyväbrezelit

Aurinkoinen talvipäivä ja mikä parasta vielä sunnuntai! Jos olemme kotosalla viikonloppuna, minulla on tapana nousta aikaisin, jotta ehdin hilpaista pidemmän, rauhallisen juoksulenkin ennen 9.45 alkavaa hotjoogaa. Lenkki pirteässä pikku pakkaskelissä ja sen jälkeen tunnin hikoilu lämpimässä, kosteassa joogahuoneessa. Voiko päivä paremmin alkaa!

20180318_0815372096797004.jpg

Yleensä saan Matleenasta seuraa lenkille ja joogaan, mutta tänä aamuna jouduin nautiskelemaan kevätauringosta ja lumipoluista yksikseni. Juoksin kotisaareni eteläosassa Lidingöloppetin ensimmäisen kympin ympäristössä. Matkan varrelle osui tuulinen mutta kaunis merenranta, rauhallinen Kottla-järvi retkiluisteluratoineen, Kyrksvikenin rantapolut ja saaren ainoa laskettelurinne, Ekholmsnäsbacken.  

20180318_0846231226654991.jpg

20180318_090529848424134.jpg

Kun on aikaisin menossa, ehtii päivän aikana vaikka mitä. Saksan reissun jälkeen jäin himoitsemaan etenkin eteläsaksalaiseen ruokaperinteeseen vahvasti kuuluvia saksalaisia rinkeleitä eli brezeleitä. Rapeakuorinen, sisältä pehmeä, suolainen tai makea leivonnainen, mutta urheilijan näkökulmasta tietenkin vähän liian pullaa…

Mietin, miten saisin brezeleistä taiottua hieman terveellisemmän version ja toisaalta olin myös kiinnostunut kokeilemaan, tulisiko omatekoisista, tuunatuista brezeleistä yhtä hyviä kuin aidoista saksalaisista herkuista.

Vaikka itse pidän eniten perinteisestä, suolaisesta laugenbrezelistä myös makeita brezeleitä ja muiden maiden rinkeliherkkuja on tullut testattua. Alla olevissa kuvissa on vasemmalla kölniläinen makea nougat brezel ja oikealla newyorkilainen jenkkibrezel sinapin kera nautittuna.

 

 

Löysin saksankieliseltä leipomissivustolta (www.dinkelprofi.de) tavallisten vehnäjauhojen sijaan täysjyväspelttijauhoihin leivottujen brezeleiden reseptin, jonka tässä teille nyt jaan suomeksi.

Brezeleiden onnistumisen kannalta on tärkeää, että leipurilla on aikaa ja kärsivällisyyttä kohotella taikinaa moneen otteeseen, jähmettää leivottuja rinkeleitä viileässä sopivan kiinteäksi ja lopuksi vielä liuottaa niitä emäksisessä liemessä oikean maun ja tumman pinnan aikaansaamiseksi.

Lopputulos oli mielestäni maultaan hieman terveellisempi mutta ehdottomasti maukas. Ulkonäöltään kotitekoinen on aina kotitekoinen. Tuskin kuitenkaan koskaan onnistun tekemään brezeleitä, joita saa vain sveitsiläisen kadunkulman Brezelkönig -kioskesta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla ja pyytää rinkeli lämmitettynä, jos sinne suunnalle tie joskus vie.

Nautinnollisia sunnuntaipäiviä toivotellen

Suski

20180318_162859363643428.jpg

  Saksalaiset rinkelit eli brezelit

Taikina:

600g täysjyväspelttijauhoja

330ml vettä (tai puolet vettä ja puolet maitoa)

30g tuorehiivaa

25g voita

12g suolaa

reilu teelusikallinen hunajaa tai siirappia

Keitinvesi:

1.5 litraa vettä

5rkl ruokasoodaa

Pinnalle:

merisuolaa, seesaminsiemeniä tai kurpitsansiemeniä

 

Valmistus:

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sekaan. Lisää muut aineet nesteeseen ja vaivaa tasaiseksi taikinamöykyksi. Laita taikina kohoamaan liinan alle lämpimään puoleksi tunniksi.
  2. Jaa taikina noin 15cm pituisiksi pötkylöiksi. Anna kohota liinan alla 15min.
  3. Leivo taikinapaloista rinkeleitä alla olevien kuvien mukaisesti. Kun rullaat taikinoista tankoja, jätä keskiosa hieman paksummaksi. Aseta rinkelit kohoamaan liinan alle leikkuulaudan päälle 15 minuutiksi.

    20180318_142712413938686.jpg

  4. Siirrä rinkelit viileään paikkaan jähmettymään (esimerkiksi jääkaappiin tai parvekkeelle).
  5. Laita (kiertoilma) uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
  6. Kiehauta vesi ja ruokasooda. Uita jokaista rinkeliä noin 30 sekuntia kiehuvassa vedessä. Nosta sen jälkeen voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Tee terävä viilto rinkelien yläosaan.
  7. Ripottele rinkeleiden pinnalle maun mukaan joko suolarakeita, seesaminsiemeniä tai kurpitsansiemeniä. Paista sitten 220 asteisessa uunissa noin 12-15min.

Guten Appetit!

20180318_161115622230257.jpg


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s