Heijastinlenkillä Lidingön Grönstassa

20180223_2147351020082139.jpg

Yhteisharjoitus seuramajalta, afterrunit saunassa ja illallisen ääressä kuuluvat olennaisena osana ruotsalaisen suunnistusseurani IFK Lidingön jäsenten torstai-iltoihin. Talviaikaan ohjelmassa on suunnistusharjoitus tai heijastinlenkin eli reflexrundan kiertäminen. Heijastinlenkki on Ruotsissa suunnistajien keskuudessa paljon käytössä oleva talven harjoitusmuoto, joka ei laajamittaisesti ole rantautunut Suomen puolelle. Erinomainen treeni sekä suunnistajille että polkujuoksijoille!

Mitä heijastinlenkki sitten tarjoaa suunnistajalle tai polkujuoksijalle? Maastossa ja poluilla juoksemista on hyvä pitää ohjelmassa ympäri vuoden, sillä se vaatii aivan erilaisia voimatasoja ja ketteryyttä tiellä juoksemiseen verrattuna. Jos tavoitteena on kehittyä suunnistusjuoksussa tai poluilla, miksi hukata hyviä talvikuukausia ominaisuuksien kehittämiseen. Monen urheilijan harjoittelu tapahtuu talviakaan pimeässä päivien ollessa lyhyitä. Heijastinlenkki tarjoaa lampun omistavalle juoksijalle viitoitetun reitin maastossa, poissa yleisiltä urilta, ja mahdollistaa näin laadukkaan ja alustaltaan vaihtelevan harjoituksen myös pimeään aikaan.

img_20180223_213134_815324072425.jpg

Seuramajalta lähtee kaksi erilaista noin kahdeksan kilometrin mittaista lenkkiä. Useamman vuoden vanha, valkoisilla heijastimilla merkattu reitti on jo muuttunut täysin poluksi. Se on profiililtaan uutta lenkkiä maltillisempi sisältäen noin 100m vähemmän nousua. Lenkkiä on mahdollista oikaista kahdesta eri kohdasta punaisia ja keltaisia heijastimia seuraillen.

Uusi vihrein heijastimin viitoitettu lenkki otettiin käyttöön viime syksynä. Heijastimia saattaa luulla näkevänsä metsässä enemmänkin, kuin matkan varrella olevat 1500 kappaletta, saaren peurojen ja niiden vihreinä kiiluvien silmien vuoksi. Reitti kulkee suurimmalta osaltaan maaston puolella, mikä tekee siitä huomattavasti raskaamman vanhaan verrattuna. Matkan varrella on useita jyrkkiä ja teräviä nousuja ja etenkin lenkin viimeisen kolmanneksen aikana saa penkkaa kiivetä ihan tosissaan. Nousua kierroksella kertyy 325 metriä.

20180222_203427337181709.jpg

Seuramme suunnistaja Rasmus Palmqvist Aslaksen suunnitteli uuden heijastinlenkin osana kandin työtään. Kyselytutkimuksessaan hän kartoitti naisten kokemia tunteita yöaikaan kaupungin viheralueilla liikkuessaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että useat naiset kokivat heijastinlenkin turvallisemmaksi paikaksi valaistuun pururataan verrattuna. Pimeässä metsässä lamppupäässä liikkuessa ahdistelijoiden todennäköisyys koettiin pienemmäksi.

Heijastinlenkkiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon reitin pituus. Todennäköisyys sille, että lenkki pysyy koko talven juostavassa kunnossa, on suurempi lyhyellä reitillä. Lenkkiä tulee juostua useamman kerran ympäri saman harjoituksen aikana ja lyhyempi matka rohkaisee myös kokemattomammat juoksijat metsään. Maastomuodoiltaan että -pohjaltaan monipuolinen ja vaihteleva reitti tarjoaa parhaiten ärsykkeitä sekä keholle että mielelle.

Uuden heijastinlenkin ennätyksen haltijat Helena Karlsson (51.54) ja Jere Pajunen (42.20) ristivät reitin JHR:ksi eli ”Jävla Hårda Rundaniksi”. Näitä ennätyksiä sopii tulla rikkomaan Lidingöön vaikka viikonloppureissun aikana! Kannattaa kuitenkin muistaa pakata lamppu mukaan sillä päiväsaikaan lenkkiä on lähes mahdoton seurata tai saati sitten kiertää sitä väärinpäin…

Kevään valoa odotellen

Suski

20180223_215117162084962.jpg


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s