Kansainvälisyyttä ja kapeita kujia -sprinttikisa Murciassa

20180217_1532481619704219.jpgKymmenen päivän intensiivinen taitoharjoitusleiri Espanjan Valenciassa on nyt paketissa. Harjoittelimme ensin viisi päivää Alicanten rantadyynimaastoissa ja sieltä siirryimme vuoristoisemmille Murcian alueen kartoille. Treenirupeaman kruunasi viikonloppuna käydyt Costa Calidan kolmipäiväiset kilpailut, joihin osallistui 1220 suunnistaja 18 eri maasta. Lauantaina ohjelmassa oli pitkä matka ja sprintti. Osa meistä jäi myös sunnuntain keskimatkan takaa-ajo kilpailuun.

Sprinttisuunnistus on hauskaa, nopeatempoista, yllätyksellistä ja sen harrastaminen erityisesti ulkomailla kiehtoo vanhojen kaupunkien, kapeiden kujien ja mäkisten kylien ja kansainvälisen ilmapiirin vuoksi. Reitinvalinnat ovat usein labyrinttimaisia ja ehdottomia ja siksi väärän tien valinnasta voi helposti koitua iso virhe. Puistomaisia avoimia alueita on tiheään rakennetuissa kaupungeissa monesti vähemmän pohjoismaisiin verrattuna. Rappuihin törmää ulkomaan kilpailuissa lähes poikkeuksetta, joten hyvällä porrasjuoksutekniikalla sekä ylös, että alas juostessa voi säästä kalliita sekunteja.  

Leiriohjelmassa oli tarjolla kaksi eri sprinttiharjoitusta. Ensimmäinen juostiin Alicanten linnan muurien sokkeloisessa ympäristössä ja toinen Lorcan mäkisillä rinteillä. Jotta sprinttiharjoituksista tulisi mahdollisimman kilpailunomaisia, treeneihin tehtiin aina lähtölistat ja lähdimme matkaan minuutin välein.

Oikean sprinttinumeron iskin rintaan vasta lauantai iltana Alhaman kaupungissa käydyssä sprinttisuunnistuskilpailussa. Järjestelyt olivat varsin ammattimaiset, sillä eliittisarjojen juoksijat odottelivat omaa lähtövuoroaan karanteenialueella, josta sitten pääsi siirtymään lähtöön 4 minuuttia ennen omaa lähtöaikaa. Karanteenissa oli niukasti tilaa juosta ja verryttelevät juoksijat kiersivätkin sulassa sovussa pientä kehää yrittäen herätellä kroppaansa päivän toiseen starttiin rankan pitkän matkan jälkeen.

Alhaman kaupunkialue ei tarjonnut suunnistuksellisesti vaikeimpia sprinttihaasteita ja sen vuoksi radoilla oli mahdollista pitää yllä todella kovaa vauhtia. Lisäksi kilpailussa oli käytössä Sportident Air -leimausjärjestelmä, mikä mahdollisti leimaamisen lähes täydestä vauhdista. Kokeilin itse ensimmäistä kertaa kyseistä leimaustapaa, mutta tottumattomana unohdin hyödyntää Air -ominaisuutta osalla rasteista.

Sprinttisuunnistuksessa tärkeintä on suunnitelman tekeminen loppuun asti seuraavalle rastille. Suunnistaminen on sujuvaa, jos suunnitelma on valmiina hyvissä ajoin, eikä rastilla tarvitse hidastaa tai pysähtyä miettimään seuraavan välin toteutusta. Lisäksi vaaditaan hermoja ja malttia, sillä pysähtymien kyllä kannattaa, jos suunnitelmaa ei ole ehtinyt tehdä rastilta lähtiessä.

Olin valmistautunut harjoitustemme perusteella vaativaan sprinttikilpailuun ja koko suorituksen odottelin kinkkistä aitahässäkkää tai umpikujia. Niitä ei kuitenkaan koskaan tullut ja koko radan sai pinkoa urku auki. Juoksuvoittoisemmalla sprinttiradalla pienikin varmistuspysähdys tai epäröinti maksaa kalliisti. Myös optimireitinvalinnoilla on sekuntipelissä suuri rooli.

20180217_1809191503139537.jpg

20180218_1849391133819378-e1518979298699.jpg

Rastivälianalyysien ja spekulointien jälkeen virhesaldoksi kertyi 30 sekuntia. Kaksi kymmenen sekunnin ihmettelypysähdystä (3. ja 13. rasti) ja yksi kymmenen sekuntia maksanut väärä reitinvalinta (6. rasti). Hiottavaa siis riittää sekä sujuvuudessa että tekniikassa ennen kevään ensimmäisiä kotimaan startteja. Lumihankien keskellä voi sprinttitekniikkaa harjoitella esimerkiksi sprinttisuunnistaja Tuomo Mäkelän kehittämällä reitinvalintapelillä routechoicegame.com.

Kevättä kohti spurttaillen!

Suski

Tässä vielä kilpailun tulokset

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s