Aamu + lenkki + sämpylät = aamulenkkisämpylät

 

Polkujuoksun, suunnistuksen ja matkailun lisäksi minulla on vielä yksi intohimo ja harrastus, jonka parissa ehdin ja pääsen puuhastelemaan valitettavasti aivan liian harvoin. Nimittäin leipominen! Kahden hengen urheilijataloudessa jatkuva leivonnaisten, kakkujen ja pullien vääntäminen alkaisi pikkuhiljaa jo vaikuttaa negatiivisesti juoksuvauhtiin tai vaihtoehtoisesti täyttää pienen pakastimemme laatikot äärimmilleen. Olen siis yrittänyt rajoittaa tätä harrastusta päiviin, kun meillä käy vieraita tai tarjoamalla auttavan leipurikäteni silloin, kun ystäväpiirissä järjestetään juhlia.

Pahimman leivontatuskan tyydyttääkseni leivon kotona usein leipää ja sämpylöitä, jotka kuuluvat luonnollisena osana päivittäiseen ruokavalioomme. Leivonta liikkuu blogini aihepiirin harmaalla alueella, mutta haluan silti jakaa teille toimivan reseptin, jossa mielestäni yhdistyy loistavasti aamulenkkeily ja pieni luksus viikonloppuaamuihin. Kaipaan usein Keski-Euroopan kotoista leipomokulttuuria myös tänne pohjolaan. Kesäisin alppikylissä aamulenkkiemme rutiineihin kuuluu aina käynti paikallisessa leipomossa, josta haemme tuoreet sämpylät aamiaispöytään ja myös evääksi päivän retkille.

 

20180204_083032-12007089282.jpg

Oma aamulenkkeilyaktiivisuuteni vaihtelee sekä vuodenaikojen että sään mukaan ja se on riippuvainen ehkä eniten siitä, olenko arjen pyörteissä, harjoitusleirillä vai leppoisasti lomalla. Pidän todella paljon aamulenkeistä, silloin kun minulla ei ole kiire mihinkään ja lenkki kuuluu myös tärkeänä osana kisapäivän rutiineihin. Vaikka aamulenkille lähtö suoraan lämpimästä punkasta tuntuu usein vastenmieliseltä, kääntyvät ajatukset viimeistään ensimmäisen raikkaan tuulenvireen myötä positiivisiksi ja päivä saa parhaan mahdollisen alun. Aamulenkki on myös oivallinen tapa tutkiskella kropan virettä tulevaa kovaa harjoitusta tai kisaa ennen. Lenkille lähdön vaivattomuus kesäkeleillä on myös yksi motivaatiota nostava tekijä. Pukeminen käy huomattavasti nopeammin verrattuna talvipakkasiin, jolloin pitää pukea päälle moninkertainen määrä hynttyitä niskaan. Oman aamulenkkini pituus on 15-30min ja ne ovat yleensä ainoita lenkkejä, joita juoksemme yhdessä Jeren kanssa vauhtieroista johtuen. Aamulenkeillä hän malttaa hidastaa menoa minun tahtiini. Hotellin aamupalan ja aamulenkin yhdistäminen on ihan huippua. Silloin potkimme itsemme ylös aamuvarhaisella, juoksemme pitkän lenkin ja palaamme nälkäisinä mässäilemään hotellin aamupalabuffetin antimilla. Kannattaa joskus kokeilla!

Mutta nyt siis asiaan eli sämpylöihin! Ristin sämpylät aamulenkkisämpylöiksi, koska ne kohoilevat aamulla juuri sopivasti aamulenkin verran eli puolen tunnin ajan.  Resepti on alun perin jostain Pirkan reseptilehdestä, mutta tuunailin sitä hieman kaapin antimien mukaan, eli käytin rypsiöljyn sijaan oliiviöljyä ja grahamjauhot korvasin ruisjauhoilla.

Aamulenkkisämpylät (12kpl)

3dl maitoa tai vettä

25g hiivaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

¾ tl suolaa

2dl ruisjauhoja

1dl auringonkukansiemeniä

4-5dl hiivaleipävehnäjauhoja

2rkl oliiviöljyä

PINNALLE: auringonkukansiemeniä

  1. Valmista taikina jo edellisenä iltana. Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää hunaja, suola, ruisjauhot ja siemenet. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen.
  2. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi (itse käytin 4dl jauhoja). Peitä kulho muovikelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.
  3. Leivo kohonnut taikina aamulla tangoksi ja jaa se 12 osaan. Pyörittele sämpylöiksi.
  4. Kaada siemenet kulhoon ja kasta sämpylät niihin. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin puoli tuntia ja käy itse aamulenkillä!
  5. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10min.

Energisiä aamuja toivotellen

Suski

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s