Lenkki Gozolla

20180101_135504Vuoden 2018 ensimmäinen päivä. Aurinko paistoi ja lämpötila hipoi kahtakymmentä lämpöastetta. Muutaman päivän ajan vinhasti puhaltanut tuulikin oli tyyntynyt ja olimme matkalla kohti Ċirkewwan lauttaterminaalia aikomuksenamme hypätä Maltan sisarsaarelle Gozoon vievään lauttaan. Parkkipaikka vuokra-autolle löytyi nopeasti eikä lauttakaan pullistellut yli äyräiden ihmisistä. 25min siirtyminen Mġarrin satamaan Gozolla sujui ongelmitta auringosta nauttien ja Cominon saaren suurinta poukamaa Sinistä laguunia bongaillen.

20180101_11353820180101_115301

Suunnitelmissa oli ottaa bussi puolenpäivän maissa saaren koillisosassa sijaitsevalle Ramla Bayn uimarannalle ja juosta sieltä yhdessä Jeren kanssa enemmän tai vähemmän rannikkoa pitkin myötäillen takaisin Mġarriin. Bussijonossa vartin odoteltuamme saimme kuulla ympärillä parveilevilta taxikuskeilta, että tänään julkinen liikenne heräilee henkiin vasta kolmen jälkeen. Moinen lorvailu pisti tietenkin pohjoismaiseen tehokkuuteen ja vähintään sunnuntaiaikatauluihin tottuneen ihmettelemään paikallista elämänmenoa. Takapakista toivuttuamme lähdimme laputtamaan etukäteen mietittyä reittiä toiseen suuntaan vailla paluumatkan suunnitelmaa.       

Varsin pian kävi selväksi, että tästä polkulenkistä tulee yksi reissun hienoimmista. Pieni hyväpohjainen polku luikerteli alkumatkasta kirkkaan turkoosin meren ja jyrkän rantatörmään välissä tarjoten nautinnollisia askelia ensimmäisen puolen tunnin ajan. Huomasimme juoksevamme saarella järjestettävän 50km Xterra Gozo Trail Runin viimeisiä kilometrejä. Vastavirtaan puskijoille maastoon merkityt pienet punaiset maalitäpät näkyivät tietenkin vain taaksepäin kurkkimalla. Muutaman kerran taisimme harhapoluille juostakin. Pitihän sitä myös tältä lenkiltä saada muutama komea naarmu jalkaan.

cropped-20180101_1215564.jpg

Noin vajaan kahdeksan kilometrin kohdalla reitti pyörähti Qalan kylän liepeillä lähempänä saaren sisäosaa ja pääsimme ihailemaan korkealta rinteeltä avautuvaa maisemaa kohti Cominoa ja koti saartamme Maltaa. Siitä alkoi varsinainen ylös alas ralli merenpoukamien ja niemennokkien välillä. Tällä pätkällä alkoi tuuli yltyä ja aurinko mennä pilveen. Onneksi olimme ottaneet takit mukaan tuulensuojaksi. Yhteisestä 3dl lötköpullosta alkoi pikkuhiljaa vesi loppua ja vaikka hellekelistä ei voinut puhuakaan, alkoi jano olla yhä vahvemmin läsnä.

20180101_130546

20180101_123134

20180101_141852

Kun vihdoin saavuimme Ramla Bayn uimarannalle, piti tehdä päätöksiä. Joko odotella tunnin verran käynnistyvää joukkoliikennettä, jonka aikatauluista ei ollut varmuutta tai sitten hilpaista viimeinen 5km pikku nousuineen ylös Nadurin kaupunkiin ja sieltä lasketella alas takaisin Mġarrin satamaan. Jere sai houkuteltua mukaan jälkimmäiseen vaihtoehtoon mahdollisesti Nadurista löytyvän kioskin tai kaupan voimalla. Eihän uudenvuodenpäivänä tietenkään mikään pulju ollut auki eikä niitä ollut kyllä montaa tarjollakaan. Minut janokuolemalta pelasti kuitenkin vanha ystäväni juoma-automaatti! Vaikka muutakin oli tarjolla, jopa lempijuomaani kylmää Pepsi Maxia, kroppa huusi kylmää vettä niin, että puolen litran pullo upposi huiviin kertaheitolla. Sieltä sitten neste mahassa hölskyen lasketeltiin takaisin lähtöpisteeseen, jossa edessä oli välitön tankkaus mahtavalta maistuvilla juusto/kinkku bageleilla. Ai että kun maistui! Illalla taisin vaan joogata ja nostaa jalat kattoon. Mieleen jäi kuitenkin pyörimään Gozolla järjestettävä polkujuoksukilpailu. Sen verran paljon sitä tuli selviteltyä, että kirjoittelen vielä tähän perään muutaman faktan kyseisestä tapahtumasta.

Xterra Gozo Trail Run

Toukokuun 5. päivänä 2018 tulee Gozon saarella olemaan tavallista enemmän säpinää. Xterra Gozo Trail Run on 50 kilometrin pituinen polkujuoksukilpailu, joka starttaa käyntiin aamu kahdeksalta Mġarrin lauttasataman viereisestä kylästä Ghajsielemistä. Päämatkan kehuttu reitti on sekoitus hiekkarantoja, kalliopenkereitä, vihreitä laaksoja ja pikkukyliä. Nousua matkan varrella kertyy yhteensä 1400m. Järjestäjät ovat jakaneet reitin neljään välietappiin, joiden suorittamiseen on varattu riittävästi aikaa tarkoituksena rohkaista kokemattomampiakin polkujuoksijoita osallistumaan kilpailuun. Maali sulkeutuu kello kuusi samana iltana. 

Jos ei pitkä matka vielä ihan houkuta, vaihtoehtona on myös 21 kilometrin lyhyempi pyrähdys, jossa tallataan pidemmän matkan viimeisen puoliskan polkuja. Juuri noita polkuja juosseena uskallankin kertoa maisemien olevan kohdillaan tälläkin matkalla. Myös pyöräilijöillä on mahdollisuus samana päivänä lähteä polkemaan koko saaren kiertävää reittiä ympäri. Vaikka tapahtuma ei olekaan varsinainen kilpailu, se tarjoaa mahdollisuuden kokeilla kuntoa yhdellä Välimeren haastavimmista pyöräreiteistä.    

Tässä linkki reittikarttaan ja kisasivuille.

Kurkkaus kalenteriini kertoo, että tänä vuonna en vielä Gozoa pääse kiertämään, mutta pistän sen hautumaan to do -listalle tulevia vuosia varten.  Toivottavasti teistä joku innostui Gozon reissusta. Hienojen kokemusten ja maisemien perässä kannattaa vähän matkustaakin!

Talviterkuin

Suski

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s