Parasta Maltalla

 DSC_0581

Maltalle treenaamaan joululomalla? No enpä tiedä. Onko siellä edes luontoa ja polkuja? Tai aurinkoa ja lämpöä tuohon aikaan vuodesta. Ihmisethän asuvat siellä tosi tiheästi. Vaarallinen, vasemmanpuoleinen liikenne ja kaikkea…

Myönnän itsekin olleeni hieman epäileväinen joululoman matkakohteen viime tingassa varattuamme. Olin kuullut matkakertomuksia kivisistä kaupunkikortteleista, vaikeakulkuisista poluista ja asfalttilenkeistä villin liikenteen seassa. Malta tuntui kuitenkin mattimyöhäisille, matkakuumeen kourissa tuskaileville ja valoon kaipaaville halvalta vaihtoehdolta esimerkiksi Kanarian saariin verrattuna ja pakkohan säänkin on olla ainakin parempi kuin Tukholmassa. Kerronpa nyt teille mitä Malta voi tarjota polkujuoksijalle.

 Polut

Jos Suomessa on paljon metsää, niin Maltalla on paljon kiveä. Suurin osa juoksemistamme poluista oli erittäin kivisiä ja maaperä kallioista. Juokseminen poluilla vaati ketteryyttä ja jatkuvaa maaston lukemista. Erinomaista treeniä siis suunnistajalle ja haastavampiin polkujuoksuihin osallistujille. Puita ja pensaita on siellä täällä ja näkyvyys on hyvä. Eksymisen vaaraa ei siis ole ainakaan rantaviivaa seuratessa, vaikka siellä kiemurtelevat reitit saattoivatkin välillä kadota alta. Malta ei ole kovinkaan mäkistä aluetta ja saaren eteläpuolella sijaitseva maan korkein kohta Ta’Dmejrek kohoaa vain 253 metrin korkeuteen. Ei kuitenkaan kannata olla huolissaan siitä, etteikö nousumetrejä kertyisi lenkkien aikana tarpeeksi. Varsinkin rannikolla juostessa polut laskivat monesti syviin lahdenpoukamiin ja jatkoivat sieltä ylös kohti seuraavaa terävää niemennokkaa.

Jyrkkäpiirteisimmille polkulenkeille valitsin kengiksi maastojuoksuun tarkoitetut tossut. Suurimmalla osalla reiteistä alustana oli polkujen lisäksi myös hiekkatietä tai asfalttia, joten täydellistä jalkinetta koko lenkin ajaksi oli vaikea valita. Testasin myös tavallista lenkkaria tasaisemmilla poluilla ja kuivalla kelillä nämä toimivat myös vähintäänkin yhtä hyvin kuin maastolenkkari.

DSC_0595

Mistä reitit

Uudessa ympäristössä lenkkeily tuntuu aika usein melko stressaavalta, mutta samalla kiehtovalta. Mistä löytää ne parhaat juoksureitit ja kauneimmat näköalat? Käytimme apuna Cicerone kustantamon kirjaa Walking on Malta, jossa on listattuna 33 eri kävelyreittiä Maltalla ja sen lähisaarilla Gozolla ja Cominolla. Reittien pituudet vaihtelevat 2,5 ja 22 kilometrin välillä. Vaikka emme noudattaneet kirjaan merkittyjä reittejä aina kirjaimellisesti, antoivat ne hyvää pohjaa sille, mistä parhaat urat ja maisemat saattaisivat löytyä. Loistavana apuna oli niin ikään Viewranger-sovellus, josta löytyi muiden alueella kulkeneiden reittejä ja riittävän tarkat kartat. Ohjelmaan sai myös piirrettyä haluamansa reitin etukäteen ja lenkillä sitten vain seuraili nuolta tai kuunteli puhelimen käskyjä navigaattorin tapaan. Toki hyödynsimme myös paljon Strava-appia ja sen segmenttejä treenipaikkojen etsimisessä. Kaikki juoksemani reitit Maltalla ja Gozossa löytyy avoimelta Strava-tililtäni (Susanna Tervo).  Maltalta ei juurikaan löydy suunnistuskarttoja, joten olimme jo etukäteen jättäneet nastarit ja kompassit kotiin.

Hyväksi todettuja suorituspakkoja

 Jos polkujuoksun lomaan tekee mieli päästä vähän irrottelemaan hyväpohjaiselle alustalle, kannattaa suunnata Marsa stadiumille, joka sijaitsee Marsa Sport Complexissa saaren keskiosassa. Hyvin varustetulle ja hoidetulle urheilukentälle pääsee juoksemaan viidellä eurolla. Alueella on myös mahdollista muun muassa pelata tennistä ja squashia sekä uida ja huhkia kuntosalilla.

Mäkitreeniin sopivia 3-5 minuutin nyppylöitä löytyy saarelta useammasta paikasta, mutta koska itsekin jouduimme tekemään hieman taustatyötä sopivan törmään löytämiseksi, ajattelin jakaa treenipaikkamme myös muiden käyttöön. Kävimme kiskaisemassa mäkivedot Marfan niemimaalla sijaitsevaan Punaiseen torniin (St. Agatha’sTower) vievällä reitillä 0.6km/65m nousua. Alkupätkän nousu on suhteellisen hyväpohjaista ja loivaa polkua/hiekkatietä, sitten tempaistaan ylös jyrkkiä rappuja (joiden vieressä pääsee melkein koko ajan juoksemaan) ja lopuksi vielä kiristellään ylös loivempaa rinnettä asfaltilla. Tässä mäessä tuskin tulee montaa kestävyysjuoksijaa vastaan, mutta suunnistajalle/polkujuoksijalle se on oivallinen harjoitusmäki.

20180105_123358

Gozo

Saarisisaruksista se aidompi, pienempi ja vihreämpi Maltan luoteiskulmassa sijaitseva Gozo on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Saarelle pääsee näppärästi autolautoilla, jotka liikennöivät Ċirkewwan lauttaterminaalin ja Mġarrin väliä 25 minuutissa. Menolipun hinta on varsin edullinen 4.65€ ja yhteyksiä menee 45 minuutin välein molempiin suuntiin päiväsaikaan. Gozolta löytyy myös mukavasti polkuja kierrettäviksi ja juoksimme juuri siellä yhden reissun hienoimmista polkulenkeistä. Gozon ympäri juostaan toukokuussa Xterra Gozo Trail Run niminen polkujuoksukilpailu, jossa voi halutessaan kiertää koko saaren (50km) tai liittyä pääreittiin vasta loppupuolella (21km). Kirjoittelen lähiaikoina lisää lenkistämme Gozolla ja siellä järjestettävästä Xterra Gozo Trail Runista.

Tuuli

Malta on saari ja saarillahan tunnetusti tuulee. Tämä kannattaa ottaa huomioon niin lenkille pukeutuessa kuin lauttamatkaa läheiselle kallioiselle Cominon saarelle suunnitellessakin. Itse ajelimme turhaan Ċirkewwan lauttaterminaaliin, kun tuulisen sään takia 8 km juoksulenkkimme pikkusaarella vaihtui pääsaaren polkuihin. Kannoin lähes jokaisella lenkillä mukanani näppärää kirjekuoren kokoista tuulensuojatakkia, jonka sai helposti kietaistua päälle tuulenpuuskien yltyessä liian koviksi. Joskus lenkin alkupuoli meni kovaan vastaiseen puskiessa ja takaisin suorastaan liitäen, joskus toisinpäin. Jos vertaa Maltan säätä muihin Välimeren maihin, kesä on viileämpi ja talvi leudompi. Meitä sää suosi kyllä erinomaisesti: lämpötila kieppui päivittäin 17-20 asteen tienoilla ja tuuli oli kovista puuskistaan huolimatta lämmin.     

20171230_112205

Muuta muistettavaa

Mukavan majoituksen löytämiseen oikeilta pelipaikoilta kannattaa uhrata vähän aikaa ja etsiä sitä mieluummin hieman kauempaa kuin saaren pääkaupungista Vallettasta. Parhaimmat polut ja treenimaastot sijaitsevat ehdottomasti saaren pohjoisosassa ja sieltä on myös kätevää operoida Gozolle tai Cominon saarelle. Itse majoituimme Buġibbassa, mikä oli kohtuullisen ajomatkan päässä useimmista polkureiteistä ja mistä löytyi ravintolavalikoimaa ja jonkun verran kauppoja. Hotellimme oli täynnä vanhempia britti- ja saksalaisturisteja. Meno oli varsin rauhallista ja saimme nukkua yömme rauhassa. Taisimme olla vähän liian aktiivisia vieraita kyseiseen porukkaan sillä eräs brittivanhus totesi meille touhuamme hetken seurattuaan ”What are you doing in this God´s waiting room?”  

Ajomatkat ovat suht lyhyitä ja bussilla pääsee liikkumaan melko kätevästi, mutta suosittelen ehdottomasti oman vuokra-auton ottamista, varsinkin jos mielii lenkkeilemään eri puolille saarta ja ei ota turhia paineita vasemmanpuoleisesta liikenteestä.

Historiasta kiinnostuneelle saarelta löytyy valtavasti nähtävää ja tutkittavaa treenien lomaan. Hävettää tunnustaa, mutta emme käyneet tutustumassa yhteenkään nähtävyyteen koko 10 päivän aikana. Meille riittivät lenkkien aikana saaren kauniit maisemat, luonnonmuodostelmat ja joskus kohdalle osuneet rauniot. Välimeren kirkkailla vesillä sijaitseva pieni, historiallinen saarivaltio käänsi siis kaikki ennakkoluulot päälaelleen ja loman lopussa totesimme yhdessä avopuolisoni Jeren kanssa, että tuli tehtyä alkutalven paras treenijakso loistavissa olosuhteissa. Tänne pitää vielä palata uudestaan, kenties juoksemaan Xterra Gozo Trail Runia!

Terkuin

Suski

Linkkejä:

Urheilukenttä: https://www.sportmalta.org.mt/facilities/marsa-sports-complex

Autolautat Gozolle: http://www.gozochannel.com

DSC_0578


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s